Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Dansutbildningen på Balettakademien Göteborg ger dig en professionell yrkesutbildning som dansare

Studerande ur avgångsklassen dans 2015

Dansutbildningen

Dansutbildningen är en yrkesutbildning med inriktning mot modern dans. Små klasser, starkt fokus på individuell utveckling och samarbeten med koreografer, scener och skolor i Sverige och utomlands gör utbildningen unik i Sverige.

Dansutbildningen har öppet för sen anmälan (läsåret 2019–2020) med antagningsprov 14 augusti. Du söker via YH-antagning.se. Mer information om ansökan och antagningsprov hittar du här

Basämnena i din utbildning är modernt, balett, jazz och repertoar där du möter många olika tekniker och stilar. Dessutom tränar du pilates och får teoretiska kunskaper i danshistoria, musikteori, branschkunskap, anatomi, kost och näringslära.

Under utbildningen utvecklas dina tekniska kunskaper och din förmåga att interpretera en koreografi. Du arbetar med komposition, instudering av originalkoreografier och etablerade kompositioner. Du övar också upp din kreativitet i improvisation och scenframställning.

Du utvecklar dina styrkor och ditt personliga uttryck

Utbildningens kursplan ger dig möjlighet att utveckla just dina styrkor tillsammans med andra i små klasser. Du får individuell coaching i dansteknik, och stort fokus ligger på ditt eget förhållningssätt till arbetet utifrån din målbild och pedagogernas återkoppling. Det ger dig möjlighet att utveckla ditt personliga uttryck på scenen för att som professionell dansare kunna söka arbete inom såväl moderna kompanier som i musikaler och shower.

Du möter internationella gästpedagoger

På Dansutbildningen samarbetar vi med koreografer, scener och skolor i Sverige och utomlands, till exempel Regionteater Väst, GöteborgsOperan, Vara konserthus och Shenandoah University. Bland våra internationella gästpedagoger finns Jarek Cemerek, Mari Carrasco, Toby Fitzgibbons, Roderick George och Aaron Vickers. Sedan våren 2019 är Camilla Ekelöf konstnärlig rådgivare för utbildningen.

Du lär dig att samarbeta

Även om din individuella utveckling är i fokus är inget sceniskt arbete möjligt på egen hand. Att arbeta professionellt som dansare förutsätter samarbete, närvaro och interaktion med andra dansare, koreografer och regissörer. Därför ställer vi stora krav på närvaro och att du alltid är väl förberedd inför lektionerna.

Du har tillgång till skolans studios för eget arbete

Utbildningen sker på heltid med schemalagd undervisning på dagtid men även kvällar och helger förekommer. Du har tillgång till skolans studios och salar för eget arbete, vilket hjälper dig i din utveckling.

Du medverkar på olika scener och i en professionell slutproduktion

Under utbildningen redovisas det pågående arbetet – till exempel ensembleverk, solopartier, improvisationer och egna kompositioner – kontinuerligt på olika scener. Under ditt tredje läsår är du med i en offentlig slutproduktion som skapas av ett professionellt konstnärligt team.

Tidigare klasser har bland annat satt upp The destination och De 7 dödssynderna.

Utbildningen berättigar till CSN

Utbildningen står under statlig tillsyn och lyder under Myndigheten för yrkeshögskolan och Förordningen om stöd för konst- och kulturutbildningar. Dansutbildningen är CSN-berättigande och du kan söka utökat lån för årsavgiften.

Dansutbildningen

Toggle module

Camilla Ekelöf berättar

Toggle module

Roderick - modern dans

Toggle module

Tidigare elev berättar

Toggle module