FAQ – vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar om kurserna på Folkuniversitetets vuxengymnasium på distans.

Hur gör jag för att söka en ämnesnivå? 

Du ansöker via vår hemsida.

Vad kostar det att studera via Folkuniversitetets vuxengymnasium på distans? 

Priset beror på antal poäng som kursen består av:

  • 50 poäng: 3 090 kr inkl.moms 
  • 100 poäng: 5 290 kr inkl.moms  
  • 150 poäng: 6 862kr inkl.moms

I priset ingår kurs och slutprov i form av muntlig examination.

I de ämnen nationella prov ska genomföras ingår det i ovanstående pris.

Kostnader för kurslitteratur kan tillkomma.

Kan jag få betyg efter avslutade studier i ett ämne/ämnesnivå? 

Ja, förutsatt att nedanstående krav är uppfyllda:

  • Utbildningen bokas i samarbete med en juridisk person (ett företag/organisation med organisationsnummer förutom så kallad enskild firma).
  • Representant för företaget ovan fyller i och skriver under en betygsbeställning.
  • Du skickar in personbevis och gymnasiebetyg (eller annan utbildning med svensk pedagogik och på svenska).
  • Du är inte inskriven på en gymnasieutbildning
  • Du har betyg i föregående kurs/nivå (om sådan finns)

Klicka här för att läsa mer om de regler som gäller för att få betyg

Vad är en prövning? 

För att erhålla betyg i ett ämne du läst mot kursbevis i, har du möjlighet att via en kommun göra en prövning. För mer information kontakta din hemkommun.

Har jag någon kontakt med en lärare under mina studier? 

Ja. Du har alltid en lärare som svarar på frågor, ger dig återkoppling på inlämnade uppgifter och stöttar dig i dina studier. Läraren är tillgänglig på lärplattformen Moodle och svarar vanligtvis på dina frågor inom 48 timmar (inlämningsuppgift = 1 vecka). Om läraren av olika anledningar är frånvarande, kan det dock dröja lite längre.

Är hela utbildningen förlagd på distans? 

Ja. Undantag är om du läser ett ämne i vilket ett nationellt prov ingår. Då genomför du detta på plats i våra lokaler i Trollhättan. Provet genomförs under EN dag.  

Detta gäller i följande ämnen:

  • Svenska- / Svenska som andraspråk Nivå 1–3
  • Engelska Nivå 1-3
  • Matematik Nivå 1–4

Vilka regler finns för när jag ska läsa på distans? 

  • Ditt ämne omfattas av en studietid 10 eller 20 veckor - detta är baserat på hur många poäng ditt ämne omfattas av. Studietiden ser du när du bokar ditt ämne.
  • Om du läser mot betyg gäller SKOLFS 2011:1108, kap. 7, § 1 som säger att overksamhet i 3 veckor eller mer utan giltig orsak automatiskt betyder att Du räknas som att ha avbrutit dina studier.
  • Du får svar på dina meddelanden till lärare inom 48 timmar. Betyg eller återkoppling på uppgifter får du inom 1 vecka. 
  • Om du stöter på tekniska problem eller om läraren inte svarar inom rimlig tid så skall du ta kontakt med administrationen på distans.vast@folkuniversitetet.se 
  • Plattformen är öppen året runt alla dagar, förutom när Moodle uppdaterar sin programvara. 
  • Om du behöver betyg/kursbevis senast vid ett specifikt datum behöver du omgående meddela detta till administrationen i god tid så vi har möjlighet att vara behjälpliga.
  • Vi har endast behöriga lärare som jobbar för att du ska kunna nå dina mål. De har stor erfarenhet av att lägga upp respektive ämne/ämnesnivå med den didaktik som krävs för att du ska kunna ta till dig dina studier på bästa sätt. Om du är i behov av specialpedagogiskt stöd och funderar på att läsa hos oss så vill vi att du kontaktar oss innan start för att vi ska kunna säkerställa att vi kan ge dig det stöd du behöver.  

Kan jag få CSN-bidrag och lån när jag läser hos er? 

Nej. Detta är inte en CSN-berättigad utbildning.

Kan ni skriva intyg till a-kassan om jag börjar läsa på distans? 

Ja, vi kan skriva intyg om startad kurs, om genomförd kursplanering samt avslutad kurs efter att du har betalat avgiften för kursen.

Gäller betyget som ni skriver ut när jag söker in till högskolan och universitetet? 

Ja. Folkuniversitetet innehar betygsrätt för de utbildningar i ämnen och ämnesnivåer vi erbjuder. 

Hur betalar jag för kursen? 

Du bokar via vår hemsida och betalar din kurs direkt via betalningsfunktionen Walleys. De hanterar alla frågor som har med deras betalfunktion att göra. 

Om du bokat studier och ska läsa mot betyg, dvs via en juridisk person, så kommer faktura att skickas via e-post. 

Hur är studierna upplagda? 

Våra ämnen/ämnesnivåer är indelade i olika delar. Varje del avslutas med en eller flera inlämningsuppgifter. Du ser tydligt hur långt du har kommit i den del du jobbar med. 

På lärplattformen Moodle finns läs- och kursinstruktioner, länkar, pdf-material, träningsprov, övningsuppgifter, projektarbeten, tal- och lyssningsfunktioner och inlämningsuppgifter beroende på kursinnehåll.  Om din kurs använder ett läromedel så får du en digital licens till sådan. Allt uppdaterat inför GY25.

Vi har inga lektioner eller föreläsningar med närvarokrav.

Betalar jag själv för litteraturen? 

Du som elev beställer och bekostar din litteratur själv.

I vissa kurser ingår en digital licens till ett läromedel.

Du får en litteraturlista när dina studier startar. Administrationen svarar gärna på dina frågor om litteratur via e-post: distans.vast@folkuniversitetet.se.

När kan jag påbörja mina studier? 

Betyg

Så snart vi har mottagit bevis på din betalning och alla begärda dokument finns hos oss får du information om hur du gör för att skapa ett personkonto på vår lärplattform Moodle.

Kursbevis

Så snart vi har mottagit bevis på din betalning som du gör via vår betalfunktion Walleys, får du information om hur du gör för att skapa ett personkonto på vår lärplattform Moodle. 

Om du vill snabba upp start för dina studier, kan du ta en skärmdump (bild) av utgiften från din internetbank, dagen efter registreringen av den utbetalningen, och maila bilden till oss. 

Hur lång tid kan jag studera? 

Du ska vara klar med dina studier inom 10, 20 eller 30 veckor (beroende på ämnesnivå och dess gymnasiepoäng). Mer information om detta hittar du den information som du fick via e-post när du bokade din kurs. 

Hur vet jag om jag är behörig att söka en ämnesnivå? 

Folkuniversitetets vuxengymnasium på distans erbjuder två utbildningsvägar:

Betyg

För att få påbörja studier i ett ämne och läsa för ett betyg krävs ibland vissa förkunskaper och administrationen distans.vast@folkuniversitetet.se kan besvara frågor om vad det innebär för din kurs.

Kursbevis

Inga förkunskaper krävs.

Får jag lov att läsa upp ett redan godkänt betyg? 

Klicka på länken för mer information vad som gäller kring ämnen, före detta kurser och betyg: Skolverket: Rätt, behörighet och antagning till komvux på gymnasial nivå (extern sida)

Klicka här för att läsa mer om regler för att läsa kurs för betyg finns här