Innovativa hantverkare eftertraktade

Senast ändrad

Innovativa hantverkare som är beredda att testa nya metoder är eftertraktade i möbel- och inredningsbranschen, säger Jukka Tallbacka, vd på Möbeldesign i Tibro.

Att det är högkonjunktur i möbel- och inredningsbranschen råder det inga tvivel om när man går runt i Möbeldesigns nya fabrik i Tibro. Det är en febril aktivitet i de stora, ljusa lokalerna. Överallt är det folk som syr, limmar, häftar och skär till tyger.

– Vi tillverkar kundunika inredningar för offentliga miljöer. Vi är arkitektens förlängda arm när det gäller möbler och andra produkter med tyg eller stoppning för restauranger, hotell, köpcenter och andra publika ytor, berättar Jukka Tallbacka, vd för Möbeldesign. 

De senaste åren har företaget vuxit starkt. En del av förklaringen är Tibro som ort och den unika samarbetsanda som råder här.

– Vi hade aldrig kunnat ha den här expansionstakten någon annan stans. Företagen är så pass små att vi har svårt att komma åt de riktigt stora jobben själva. Men tillsammans gör vi det. Får någon ett större projekt hjälps vi åt, säger Jukka Tallbacka.

Nödvändigt med högre utbildad personal

En annan sak möbel- och inredningsföretagen i Tibro har gemensamt är den framtida kompetensförsörjningen. De enkla jobben är på väg att försvinna samtidigt som produkterna blir alltmer komplexa. En lösning är de YH-utbildningar som drivs av Tibro Hantverksakademi, där Möbeldesign genom åren har handplockat flera medarbetare. 

– Det är nödvändigt med högre utbildad personal. Vi kommer att få det tufft framöver om vi inte säkrar återväxten, säger Jukka Tallbacka och lägger till att hantverkare som är innovativa och beredda att testa nya metoder och idéer är särskilt eftertraktade.

För att kunna vara med och påverka den framtida personalens kompetens har Möbeldesign engagerat sig i ledningsgruppen för Tibro Hantverksakademis utbildning till Möbeltekniker. Jukka Tallbacka slår gärna ett slag för utbildningen.

– Är man intresserad av att jobba med händerna och har den fallenheten finns det en bra framtid inom yrket. Man får vara delaktig i att till exempel ta fram möbler till häftiga hotell och andra miljöer med wow-faktor. För att vara ett industriarbete är det dessutom otroligt rent och låg bullernivå.