Keramik – Ny konst- och kulturutbildning i Gustavsberg!

Hösten 2023 startar Folkuniversitetet en ny ettårig utbildning i keramik i Gustavsbergs porslinskvarter. Här lär man sig hantverket samtidigt som man får en utbildning i konst- och designprocess.

Fotografi av person som drejar en skål.

Folkuniversitetets nya konst- och kulturutbildning Keramik är en ettårig heltidsutbildning belägen i Gustavsberg. Utbildningen är studiemedelsberättigande och förbereder för vidare studier på högskola, och är ett steg mot ett yrkesliv inom keramisk formgivning.  

– Det känns fantastiskt att kunna erbjuda en utbildning i den här miljön, att få arbeta i Gustavsbergs porslinskvarter, där vår verkstad och ateljé ligger. Platsen bär med sig ett gediget arv som berikar utbildningen, säger Tove Marklund, verksamhetsledare för konst- och kulturutbildningar på Folkuniversitetet. 

Utbildningen riktar sig till den som vill fördjupa sina kunskaper inom keramik och konstnärliga processer. Man får konstnärliga verktyg, träning och de tekniska metoder som krävs för att gestalta egna idéer.

– Vill du arbeta med keramik så är det här rätt utbildning. Här kan du på allvar bygga kunskaperna som krävs för att starta en egen verksamhet. För dig som vill söka vidare till högskola inom formgivning och keramik finns här möjlighet att hitta ditt uttryck i materialet lera och bygga din portfolio, säger Tove Marklund.  

Under utbildningen arbetar man praktiskt i verkstad och i ateljé där man har tillgång till alla material. Utbildningen går grundligt igenom såväl de traditionella keramiska teknikerna som verktyg inom färg och form. Man lär sig hantverket samtidigt som man får en utbildning i konst- och designprocess. 

– Efter avslutad utbildning kan du söka dig vidare till högskolor nationellt och internationellt med utbildningar i keramik, keramisk formgivning och konsthantverk. Kanske startar du också en egen verkstad så småningom, avslutar Tove Marklund. 

Keramik är en Konst- och kulturutbildningKonst- och kulturutbildningar är en eftergymnasial utbildningsform i Sverige som lyder under Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Läs mer om utbildningen