”Jag har hittat det jag vill göra i livet”

Senast ändrad

Efter några kvällskurser i silversmide förstod Malte Strömberg att han hittat rätt, och sökte vidare till Folkuniversitetets heltidsutbildning inom Silversmide och Smyckesdesign. Nu är han färdig med utbildningen och efter sommaren börjar han sina två år som silversmideslärling hos Hantverksakademin. – Jag har precis börjat min resa som smed! säger Malte.

Malte Strömberg

Malte Strömberg är 28 år och har studerat nationalekonomi på Stockholms universitet och Business & Organisation i New York. Idag jobbar han på Efva Attlings konceptbutik på Biblioteksgatan, och till hösten börjar han som silversmideslärling hos Sebastian Schildt.

Du har gått utbildningen Silversmide och Smyckesdesign på Folkuniversitetet. Hur kom det sig att du sökte du till den?
– Det kom som en slump. Jag studerade Nationalekonomi på Stockholms Universitet och kände mig ganska vilsen. Jag trivdes och tyckte att det var intressant, men det var inte det jag ville göra. Tillslut satte jag mig ner och sökte runt på silversmideskurser då jag alltid haft en förkärlek till smycken. Några kvällskurser senare så var jag hooked och valde att söka vidare till Folkuniversitetets heltidsutbildning inom Silversmide och Smyckesdesign.

Vad är det viktigaste du har tagit med dig från utbildningen på Folkuniversitetet?
– Självklart allt det hantverksmässiga vi lärt oss men även våra konstnärliga sidor som vår lärare verkligen fick tvinga fram under året! Det var ärligt talat svårt och ibland frustrerande. Däremot kan jag utan tvekan säga att det fick oss alla att våga kliva ur vår comfort zone och testa något nytt. Det hantverksmässiga kommer naturligt under kurserna, så det konstnärliga var en intressant utmaning.

Vad är roligast med det du gör?
– Det känns superkul att kunna göra smycken från scratch på egen hand. Jag har själv fixat en arbetsbänk hemma i lägenheten så det finns alltid tid att sitta och jobba på något nytt projekt. Det är en otroligt märklig känsla att känna att man verkligen hittat det man vill göra här i livet.

Har du någon förebild inom ditt område?
– Utan tvekan Efva Attling. En otroligt härlig person som kör sin grej utan att påverkas av andras åsikter.

Har du några tips till blivande studenter på Silversmide och smyckesdesign?
– Lyssna på er lärare, haha. Jag ifrågasätter allt, hela tiden, det är så jag lär mig. Men jag tror att om ni bara lyssnar och följer lärarens instruktioner så kommer allt att gå lysande. Var inte rädd för att misslyckas. Ni är där för att lära er så ni inte misslyckas i framtiden.

Vad har du för drömmar och tankar om framtiden?
– En ständig fråga som jag funderat på sedan jag sökte till gymnasiet egentligen. Just nu är jag fokuserad på mina två år hos Hantverksakademin som silversmideslärling. Jag är supertaggad och den här utbildningen gav mig alla förutsättningar för att fortsätta utvecklas som silversmed. Annars tänker jag väl som många andra att ett eget företag eller liknande vore kul. Det återstår att se, jag har precis börjat min resa som smed!