Hon brinner för konsten

Senast ändrad

För Ronia Johansson, som precis gått ut Projektkonst på Konstskolan, har en dröm slagit in: till hösten börjar hon studera fine arts på The Royal Academy of Art i Nederländerna. ”Projektkonst är perfekt om man som jag ville bygga upp en stark portfolio för att sedan söka till konsthögskolor”, säger Ronia.

Ronia Johansson sitter med huvudet lutat mot handen. Hon har mörkt hår, vit skjorta med slips och en stor septumring.

Berätta lite om dig själv och din bakgrund.
– Jag är 26 år och kommer ursprungligen från Dalarna, men bor numera i Stockholm. Efter studenten jobbade jag inom ett par olika serviceyrken, utan någon större vision av vart livet skulle leda. Så här i efterhand så var det självklart att det skulle innefatta någon form av kreativt arbete. Men det var inte förrän jag började ägna mig åt performancekonsten drag som jag började bygga upp ett självförtroende. Efter en sjukskrivning var det dags att ta tag i mitt liv, oavsett hur skräckinjagande det var, och det mynnade till slut ut i en ansökan till Konstskolan.

Varför valde du att söka till Projektkonst på Konstskolan?
– Jag gick först Konstnärlig grundutbildning här på Konstskolan och efter det var det naturliga steget att söka till Projektkonst. Jag kände mig redo att börja experimentera och skapa utifrån mina egna idéer, och att ansvara för en större frihet. Dessutom är Projektkonst perfekt om man som jag ville bygga upp en stark portfolio för att sedan söka till konsthögskolor.

Vad tyckte du var det bästa med utbildningen?
– Kombinationen mellan frihet i skapandet och expertisen och handledningen från våra lärare. Utöver det får man även otroligt mycket kunskap, inspiration och hjälp elever sinsemellan. Även om man sitter och arbetar på två vilt skilda verk så kan samtalen i ateljéerna bidra till något fantastiskt.

Vad är det viktigaste du tar med dig från Konstskolan?
– Förutom en ökad kompetens när det gäller hantverket så har jag, tack vare handledningssamtalen och konstteorilektionerna, fått en större förståelse för både mig själv och för konst i stort. Nu är jag medveten om varför jag gör det jag gör och vilken betydelse det kan ha, och jag kan placera mig själv och mitt arbete i en kontext. Även min planeringsförmåga och skapandeprocess har utvecklats enormt.

Vad skulle du ge för råd till blivande studerande på utbildningen Projektkonst?

  • Ha kul! Förhoppningsvis kommer detta vara ett av de roligaste åren i ditt liv.
  • Var inte rädd för att ta ut svängarna och var öppen för att experimentera. Våga gå utanför din komfortzon!
  • Gå på handledningssamtalen! Fråga och diskutera så mycket du kan.

Vad har du för framtidsplaner?
– Till hösten börjar jag studera fine arts på The Royal Academy of Art, i Haag i Nederländerna. Samtidigt som jag är livrädd så har verkligen en dröm slagit in. Efter kandidatutbildningen på fyra år har jag planerat att även ta en masterexamen. Jag vill fortsätta arbeta med konst, drag och kultur för att det helt enkelt inte finns något annat jag brinner så mycket för.

Läs mer om Projektkonst