Från Konstskolan till Konstfack

Senast ändrad

Efter fem år i läraryrket valde Marion Tang att sadla om och satsa på konsten, en dröm hon hade haft länge. Nu går hon ut Konstskolans ettåriga utbildning Silversmide och Smyckesdesign, och till hösten har hon kommit in på Ädellab på Konstfack.

Porträtt av Marion Tang som studerat silversmide och smyckesdesign på Konstskolan

– Det gånga året har varit ett av de roligaste och mest lärorika åren i mitt liv, säger Marion Tang, som med sina vänners peppande ord sökte sig till Silversmide och Smyckedesign på Konstskolan. Något hon är otroligt glad och tacksam för idag.

Vad är det viktigaste du har tagit med dig från utbildningen och vad har varit roligast?
– De två viktigaste sakerna jag har tagit med mig är det tekniska kunnandet, men också att kunna stanna upp i processer utan att jäkta till slutet. Det roligaste har helt klart varit att få utmana mig själv i mitt kreativa uttryck och att få utvecklas inom det.

Vad är roligast med det du gör?
– Att få fundera och reflektera kring hur ett smycke uppfattas av både bäraren och omgivningen. Jag tycker det är fantastiskt att få göra smycken som kan ge bäraren en möjlighet att förstärka eller förändra egenskaper och identiteter.

Har du någon förebild inom ditt område?
– Jag har otroligt många förebilder, och det tack vare sociala medier som ger en möjlighet att ta del av människors konst från hela världen. Eftersom djur och natur är konstanta inspirationskällor för mig är Nicole Ringgold och Märta Mattsson två förebilder. Båda använder sig av djur och natur i sitt konstnärskap men med skilda uttryck och arbetssätt. Sedan har jag i vuxen ålder fått insikt om att vi bakåt i min danska del av släkten har haft utövande silversmeder, och även dessa har blivit källor för inspiration.

Har du några tips till blivande studenter på Silversmide och smyckesdesign?

  • Främst av allt, ha roligt! Detta är troligtvis ett av de roligaste och lärorikaste åren du kommer ha.
  • Ta vara på tiden du har i smedjan med lärarna. Lärarna besitter otroligt mycket kunskap så fråga dem så mycket som möjligt om allt du är nyfiken på och vill lära dig mer om.
  • Var öppen för de uppgifter som presenteras. Varje uppgift är öppen för tolkning och du kommer själv kunna välja var du vill lägga din energi, om det är på den tekniska delen eller den mer konstnärliga. Uppgifterna behöver båda delarna, men du får till stor del styra själv.

Vad har du för drömmar och tankar om framtiden?
– Just nu har en dröm slagit in. Jag ska få studera konst i tre år på heltid, på Ädellab på Konstfack!

– I framtiden ser jag mig själv arbeta inom detta område, men jag kommer också vilja arbeta med pedagogik. Jag behöver både det konstnärliga och det pedagogiska för att vara nöjd.

–  Ett av de viktigaste målen i mitt liv är att aldrig tappa lusten att lära mig nya saker och att utforska min omvärld med alla sinnen. I och med det så är det även otroligt viktigt för mig att få arbeta med andra konstnärer, då jag verkligen tror på att vi lär och utvecklas i ett sammanhang.

Läs mer om utbildningen Silversmide och Smyckesdesign