Arkitekturutbildningen

Konst- och kulturutbildning Stockholm

Vill du satsa på en framtid inom arkitektur? Arkitekturutbildningen är en ettårig heltidsutbildning som ger dig gedigna kunskaper inom byggnadsarkitektur, inredningsarkitektur, landskapsarkitektur, stadsbyggnad, färg och form samt aktuella programvaror. Utbildningen är studiemedelsberättigad och förbereder dig inför studier på högskola.

Lämna en sen ansökan Öppnas i ett nytt fönster Ritning av byggnad gjord på Arkitekturutbildningen.
Sista ansökningsdatum
2024-05-16
Omfattning
Heltid. HT24/VT25, 2 september 2024 – 5 juni 2025
Studiemedel
Utbildningen är avgiftsbelagd, studiemedelsberättigad och merkostnadslån för avgiften kan sökas från CSN.

Kontakta oss

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss på skoladmin@folkuniversitetet.se.

Läs också mer om avgift och CSN här.

Nu behandlar vi de ansökningar som kommit in. Är du intresserad av att lämna in en sen ansökan till eventuella restplatser så är du varmt välkommen!

Arkitekturutbildningen

Här får du personlig handledning och de rätta verktygen att bygga upp en portfolio att använda när du söker dig vidare till praktikplatser eller högskola. Arkitekturutbildningen är också ett bra komplement för dig som redan är i yrkeslivet och vill få ökad förståelse och kunskap om design och arkitektur.

Vi varvar praktiskt arbete med studiebesök och föreläsningar. Under utbildningen arbetar du med övningsuppgifter med verklighetsanknytning. Vårterminen avslutas med ett längre projektarbete. Du tränar din förmåga att gestalta allt från stadsbyggnad till inredningsdetaljer. Du får också lära dig olika tekniska och konstnärliga framställningsmetoder som till exempel rit- och skissteknik och modellbygge. I utbildningen lär du dig att använda Adobe-programmen i presentationer och portfolioarbete och i slutet av andra terminen får du en kurs i programmet ArchiCAD.

Under utbildningen får du: 

 • Handledning av kvalificerade och högskoleutbildade lärare med yrkeserfarenhet.
 • Verktyg för att sammanställa ditt arbete i en portfolio.
 • En introduktion till programmet ArchiCAD och en individuell Adobelicens.
 • Tillgång till en dator på skolan.
 • Tillgång till lokaler med möjlighet att arbeta med bland annat modellbygge.
 • Arbeta i en gemensam ritsal, vardagar kl. 9.00-17.00. Utbildningen omfattar 720 lärarledda timmar.
 • Regelbundna utvärderingar som ger dig inflytande över undervisningens innehåll och genomförande.

Efter avslutad utbildning kan du:

 • Söka vidare till högskola. Du har både arbetsprover och kunskaper om hur du i ansökningarna kan visualisera dina idéer genom färg och form, modellbygge och ritningar.
 • Söka praktikplats på arkitektkontor. Dina grundläggande arkitekturkunskaper och din kompetens inom aktuell programvara gör dig mer eftertraktad på marknaden.
 • Komplettera med annan yrkesutbildning. Även personer inom byggbranschen, fastighetsmäklare och möbelförsäljare kan ha stor användning av grundläggande arkitekturkunskaper i det dagliga arbetet.
 • Presentera dig själv och dina kunskaper genom din portfolio med arbetsprover som du sammanställt under året.

Arkitekturutbildningen förbereder dig inför studier på högskola. Utbildningen är godkänd av Myndigheten för Yrkeshögskolan, studierna är på heltid och berättigar till studiemedel från CSN (Studiemedel avdelning A3, studier på gymnasienivå).

Med reservation för ändringar.