Bra arkitektur för mig är inspirerande och utmanande. Som en god maträtt.

Senast ändrad

Magnus Troedsson är arkitekt på Studio 1.11 och grundare av Arkitekturskolan STHLM.

När visste du att du skulle bli arkitekt?
-
Jag gick på en musikskola och kände att jag satsat på fel karriär. Jag såg ett program på tv om en berömd arkitekt och berättade det för en kompis. Hon tyckte att jag skulle passa som arkitekt och då trillade myntet ned för mig.

Vad är bra arkitektur enligt dig?
-
Bra arkitektur för mig är inspirerande och utmanande. Som en god maträtt. Nyanserad och välgjord med ambitionen att öka mottagarens förmåga att uppskatta djupare värden i livet.

Favorithus under de senaste åren?
-
Biblioteket på tekniska högskolan i Delft av Mecanoo är fint tycker jag. Hearst Tower i New York av Sir Norman Foster är också imponerande. Sedan sitter jag i samma märkliga sits som många arkitekter, att jag har sett mängder av nya byggnader i tidskrifter och böcker men inte upplevt dem på riktigt.

Och favoritarkitekt och varför?
-
Mitt hjärta klappar varmt för den amerikanske arkitekten Louis Kahn eftersom han verkligen försökte nå in i arkitekturens kärna. Han försökte både bygga och berätta om vad han upptäckte.

Vad är det bästa med Arkitekturskolan STHLM?
-
Att vi ger alla som är nyfikna på arkitektur en chans att få bekanta sig med ämnet som en helhet innan man bestämmer sig för att söka högskolan.

Vad tycker du om läget i den svenska arkitekturen?
-
Bättre och bättre. Men den svenska inställningen till arkitektur och stadsbyggnad präglas till övervägande del av en konservativ attityd. Jämför med matlagning. Få känner sig lockade av mat ur Prinsessornas Kokbok från 1920-talet, smakerna är lite onyanserade, men när det gäller hus är smaken bakåtsträvande.

Boktips till den arkitektintresserade?
-
Delirious New York” av Rem Koolhas. Verkligen inspirerande. En ögonöppnare. ”London the Unique City” av Sten Eiler Rasmussen. En fantastisk berättelse om Londons historia. ”Privacy and publicity” av Beatriz Colomina. Om två betydelsefulla arkitekter och deras diametralt olika inställning till media. ”Lyckans arkitektur” av Alain de Botton. Insiktsfullt om arkitekturens inflytande i våra vardagsliv.

Läs mer om Arkitekturskolans samarbeten med Studio 1:11

EttElva Arkitekter