Ämnet arkitektur bör delas och diskuteras i grupp

Senast ändrad

Lotta E. Locklund har precis påbörjat sin bachelorutbildning på SCI – Arc i Los Angeles. Tack vare året på Arkitekturskolan STHLM är hon förberedd för de utmaningar som väntar. Drömmen är att såpraktisera som arkitekt, allrahelst i egen regi, men också att fortsätta utvecklas inom området och i framtiden kanske själv få undervisa.

Lotta E Locklund

Berätta lite om din bakgrund och vad du gör du idag.
− Jag är 24 år, uppvuxen i Stockholm och jag älskar att resa. Det har verkligen inte varit självklart för mig vad jag vill göra i livet. Jag har jobbat med allt från festivalarbete och eventplanering till arbete som barista, grafisk formgivare, administratör och med servering.

− För tre år sedan började jag intressera mig för arkitektur. Jag uppskattar det som är både välplanerat och estetiskt tilltalande, men även att man genom arkitektur kan påverka människors upplevelse utan att möta dem själv. Det blev extra påtagligt när jag jobbade med utformningen av ett festivalområde.

− Med en push från mormor påbörjade jag en teknisk arkitekturutbildning, Architectural Technology − en typ av byggingenjörsutbildning, i Toronto, Kanada. Men jag saknade det konstnärliga och sociala perspektivet och slutade efter tre terminer då jag istället bestämde mig för att läsa arkitektur. Arkitekturskolan STHLM var ett bra val för att vidga mina kunskaper och min förmåga att kommunicera kring arkitektur, att göra arbetsprover och att bygga upp min portfolio. Nu har jag har precis påbörjat den arkitekturutbildning som var mitt mål, SCI-Arc i Los Angeles.

Hur är det att plugga i Los Angeles? 
− Det är såklart jättespännande! Det är mycket att komma in i, både i skolan och att kring  flytten hit.  Vi har ett otroligt högt tempo men en jag är väldigt glad över att vara här.

Vad tycker du är det viktigaste du har tagit med dig från utbildningen på Arkitekturskolan STHLM?
− Jag fick med mig mycket från utbildningen på Arkitekturskolan STHLM och känner mig förberedd inför utmaningarna här på SCI-Arc. Något som många tycker är läskigt är att prata kring sina och andras arbeten, men jag känner jag mig trygg i det. Jag hänger med i diskussionerna och har redan använt många av verktygen vi jobbar med. Känner mig bekväm i sättet att arbeta, både praktiskt och kreativt. Det känns helt klart som att jag har ett försprång så här i början.

Har du några tips till blivande studenter på utbildningen.
− Närvaro och öppenhet. Jag menar inte att beta av närvaro som ett namn på en lista, utan att faktiskt vara i samtalen. Våga fråga - en till synes dum fråga kan ge fantastiska insikter! Med öppenhet menar jag att våga fråga om hjälp och visa varandra vad du håller på med. Det ger förståelse, du får support och blir modigare. Jag lärde mig minst lika mycket av mina kompisar i klassen som av lärarna.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
− Jag planerar att gå kvar på SCI-Arc så länge jag kan, förutsatt att det känns rätt. Slutför jag inte min arkitekturutbildning här så tar jag mig antingen tillbaka till Sverige eller, om jag hittar en annan skola som lockar mer, så kanske det blir där. Inom vilket fält av arkitektur jag vill jobba är svårt att säga, det finns så mycket!
Däremot är ju drömmen att jag (om än långt i framtiden) har min egen firma. Men jag vill inte lämna skolvärlden helt, så kanske kommer jag att undervisa, hålla workshops eller själv studera vidare. För mig är arkitektur ett ämne som bör delas och diskuteras i grupp, det är bland annat därför det är så intressant.