Strukturera ditt arbete och lär dig planera

Senast ändrad

Efter ett antal år av jobb i skogen ville Hannes Tennberg byta karriär och i stället utveckla sitt intresse för arkitektur och form. Han hittade en annons för Arkitekturskolan STHLM på nätet och bestämde sig för att söka. Nu går han Konstfacks utbildning Inredningsarkitektur och Möbeldesign.

Hannes Tengberg

− På Arkitekturskolan lärde jag mig lite av allt och genom det fick jag kläm på vad arkitektur handlar om. Jag fick en väldigt bra grund att bygga vidare på, lärde mig flera olika tekniker och fick ett bra historiskt perspektiv på arkitektur och design. Det roligaste var att rita möbler och att få jobba rumsligt.

Vad tyckte du om lärarna?
− Det var riktigt bra lärare! De gav oss stöd hela tiden, vilket gjorde att vi hela tiden utvecklades. Det bästa med utbildningen var just att vi jobbade så intensivt och utnyttjade tiden maximalt.

Vikten av att kunna lägga upp sin arbetsprocess och att dokumentera det han gör är en annan viktig sak som Hannes tagit med sig från utbildningen. Sin egen design beskriver han som en blandning mellan genuint hantverk och modern teknik.

− Hälsingegård möter NASA, om man ska förenkla det lite. Så kallad biomimetisk arkitektur, som efterliknar förebilder i naturen är också intressant.

Har du något råd till blivande elever på Arkitekturskolan STHLM?
− Strukturera ditt arbete och lär dig planera. Då kommer du att få mycket mer gjort. Det är ett intensivt år och man kan verkligen jobba hur mycket som helst. Tänk på att sätta av ledig tid och sätt tydliga deadlines för dig själv.

Vad har du för framtidsplaner?
− Jag brukar bestämma från år till år vad jag vill göra, så jag har ingen direkt plan för vad jag ska göra efter Konstfack. Kanske kommer jag att starta något eget inom arkitektur eller som formgivare. Eller så startar jag något tillsammans med andra. Jag tar det som det kommer helt enkelt.

− Men en dröm är att bygga ett trädhus! Tillbaka till skogen igen.

Foto: Niklas Nyman