Kunskap om det egna formspråket och skaparprocessen gav viktig säkerhet

Senast ändrad

Amelia Sundqvist såg möjligheten att utveckla sitt inresse för arkitektur och design på Arkitekturskolan STHLM. Nu läser hon vidare på Konstfack. Målet att ta en master inom Rumslig gestaltning, men att först efter att ha praktiserat på arkitektkontor.

Amelia Sundqvist

Vad fick dig att söka till Arkitekturskolan STHLM?
– Jag har alltid haft en fascination för arkitektur samt design och länge velat göra något av det. En dag dök det upp en annons till Arkitekturskolan STHLM och jag såg en möjlighet att äntligen få utveckla mitt intresse och ta reda på vilken inriktning inom arkitektur jag var mest intresserad av. Jag kände också att skolan skulle ge mig kunskaper för vidare studier inom ämnet. 

Vad tycker du var det bästa med utbildningen?
– Det var en bra variation i utbildningen mellan att jobba praktiskt, lära sig olika programvaror och få göra studiebesök både i byggnader och på arkitektkontor.
Jag tyckte också väldigt mycket om mina lärare och klasskompisar, man får så bra handledning och hjälp. Det är en lyx i sig, men framförallt en trygghet under ansökningsprocessen till vidare studier. Jag lärde mig och utvecklades så mycket på ett år och fick chansen att prova på de olika inriktningarna landskap, byggnads- och inredningsarkitektur.

Vad är det viktigaste du har tagit med dig från Arkitekturskolan STHLM?
– Utöver all betydelsefull kunskap jag tagit med från utbildningen, lärarna och klasskompisarna så är det viktigaste att jag fick lära mig så mycket om mitt eget formspråk och min egen skaparprocess. Det gav mig en säkerhet i mig själv som betyder mycket för mig och som jag har med mig idag på min nuvarande utbildning. 

Vad har du för planer för framtiden?
– Jag går mitt första år på Konstfack nu, där jag läser kandidatprogrammet Inredningsarkitektur och Möbeldesign. Efter min examen är planen att praktisera på ett arkitektkontor för att sedan återvända och läsa en master på Konstfack inom Rumslig gestaltning.