Penumbra – slutprojektet som fick pris på animationsfestival

Senast ändrad

Wilma Harjus examensprojekt "Penumbra", en experimentell kortfilm i 2D, vann studentpriset på REX animationsfestival 2019. Idag studerar hon Grafisk design och illustration på Konstfack. Och hon har också börjat smida planer för en ny kortfilm!

Porträtt av Wilma Harju

Berätta lite om dig själv och vad du gör idag.

 – Innan jag började på Animationsakademien hade jag främst hållit på med illustration och jag gick på en förberedande skola med den inriktningen. Under den perioden började jag utforska mitt skapande mer och mer och kände att jag ville lära mig något nytt. Det var bland annat därför jag sökte mig till just animation. Jag ville ge mina illustrationer en ny dimension, och se hur de skulle fungera som rörliga.
 – Idag går jag på Konstfack där jag studerar Grafisk Design och Illustration.

Vad är roligast med det du gör?

– Att skapa. Det låter kanske klyschigt, men det är sant. Varje gång jag animerar blir jag fascinerad av hur levande mina teckningar blir med rörelse.

Varför valde du att söka till utbildningen Animation och experimentfilm?

 – Jag sökte till utbildningen för att jag var nyfiken på animation. Jag hade inte särskilt mycket förkunskaper men hade på senare tid blivit väldigt intresserad av stop-motion. Så jag började på Animationsakademien med tanken att jag ville hålla på med just det. Men det hela slutade med att jag fastnade för handritad 2D. Det var, och är fortfarande, så himla kul att se sina teckningar få rörelse och liv!

Vad är det viktigaste du har tagit med dig från Animation och experimentfilm?

 – På min nuvarande utbildning har jag stor nytta av att redan kunna grunderna i animation, så det är jag glad över att jag fick med mig.  
 – Det känns väldigt värdefullt att ha producerat en kortfilm helt själv, och att vi fick ägna ett helt år till det. Det var tufft men jag lärde mig så mycket. Inför nästa filmprojekt kommer jag att ha en ännu bättre utgångspunkt, rent praktiskt, tekniskt och planeringsmässigt.
 – Jag är även väldigt glad över att jag hamnade i en så bra klass med fina människor på Animationsakademien!

Ditt examensprojekt fick studentpriset på REX animationsfestival 2019, berätta mer!

– Mitt examensprojekt var mycket av ett experiment för mig. Jag hade en idé om en film baserad på en känsla, utan ett kronologiskt narrativ. Jag arbetade utan att följa en planerad historia med storyboard och så vidare. Det var väldigt skönt att jag kunde anpassa det andra året efter mitt arbetssätt och att det uppmuntrades att arbeta experimentellt. I början av processen visste jag inte riktigt vad mitt projekt skulle sluta i men det hela blev en svartvit 2D-film på fyra minuter. Den heter Penumbra och handlar om att befinna sig i mentalt limbo.

 – Efter utbildningen har min film visats på några olika festivaler och den vann även studentpriset på REX animationsfestival 2019, vilket var superkul!

Har du några tips till blivande studerande på Animation och experimentfilm?

 – Mitt tips är att under första året testa och leka runt så mycket som möjligt med olika tekniker och material. Man kanske upptäcker att något som man inte trodde att man var intresserad av är jättespännande! Det är också bra att redan under första året börja tänka på vad man vill fördjupa sig i under år två – då blir det lättare att komma igång när projektåret väl startar.

 

Vad har du för framtidsplaner?

 – Jag har cirka två och ett halvt år kvar på Konstfack, så nu ska jag bara försöka få ut så mycket som möjligt av utbildningen. Jag har en idé om att jag vill börja på en till kortfilm men det blir nog till sommaren. Tills dess gör jag mindre illustrations- och animationsprojekt och gör mitt bästa för att nästla mig in i branschen.