”Kompetensen hos lärarna är enorm”

Senast ändrad

Shamiran Adam, frilansande konstnär och konstbrodös, går sista terminen på Animationsakademiens tvååriga heltidsutbildning. Hon är oerhört nöjd med lärarna på skolan, och att hon fått möjligheten att utvecklas som konstnär och animatör. ”Jag har lärt mig extremt mycket på dessa två år, mer än vad jag hade förväntat mig”, säger Shamiran Adam.

– Animation för mig är lycka och lust. Att ge liv till något och jobba med detta hantverk är fantastiskt, säger Shamiran Adam.

Shamiran Adam är 35 år och verksam som konstbrodös och konstnär, samt som lärare i broderi. Innan hon började på Animationsakademien för snart två år sedan arbetade hon främst med sin egen konstnärliga verksamhet, som omfattade utställningar, kurser och workshops samt olika konstnärliga projekt och samarbeten. Hon har en treårig utbildning inom vävning och konstsömnad med examen från Handarbetets Vänner. Hon har också en musikalisk bakgrund, främst inom svensk folkmusik.

Hur kom det sig att du sökte utbildningen Animation och experimentfilm?
– Animation kändes som det naturliga steget att ta för att utveckla mitt berättande och mitt konstnärliga uttryck och för att lära mig hantverket kring animation och filmskapande. Jag ville även ersätta mitt arbete som hundskötare med att utveckla en ny kompetens att tillföra in i min egen verksamhet, berättar Shamiran.

Paper cut out och stop motion

Shamiran jobbar helst med den sorts animation som kallas klassisk paper cut out och stop motion (dockanimation). 

– Jag älskar 2D-animation, men att få känna materialen i händerna betyder mycket för mig. Så jag har valt att utveckla det i kombination med broderi, säger hon.

Inspirationen till hennes animationer kommer från många olika håll, bland annat från musik, skulptur och stop motion-filmer, där man ser att man jobbat med händerna.

– Där ligger dialogen i det konstnärliga uttrycket och inte så mycket i orden. Just nu inspirerar mina klasskamrater mig väldigt mycket.

Vad är det bästa med Animationsakademin?
– Tiden, samtalen och mängden handledningstimmar som är tillgängliga. Kompetensen hos lärarna är enorm och det har gett mig möjligheten att utvecklas som konstnär, animatör och kreatör. Som konstnär har det varit otroligt värdefullt att ha lärare som är hantverksmässigt skickliga animatörer, men också att ha en huvudlärare som även är konstnär, säger Shamiran.

– Under mina två år på Animationsakademien har jag fått fantastiska kamrater och en helt ny kompetens som fyller min egen verksamhet. Jag har lärt mig extremt mycket på dessa två år, mer än vad jag hade förväntat mig. Jag hade mer än gärna gått ett år till!

Framtiden

Senare i vår, när utbildningen på Animationsakademin är klar, planerar Shamiran att fortsätta frilansa och hon har redan flera projekt på gång. Inom den närmsta framtiden kommer hon att arbeta med två animationsuppdrag som hon påbörjar direkt efter examen.

– Det är dels en musikvideo i klassisk paper cut out-teknik, dels ett samarbete med en arthouse-konstnär, också i cut out.

Hon kommer även fortsätta sitt arbete som kursledare i fritt broderi och animation på Folkuniversitetet och som kortkursledare på Handarbetets Vänner.

 – Jag har också en stor utställning med mitt konstsömnadskollektiv P.A.N.G. våren 2023 på VIRSERUM konsthall att se fram emot. Där kommer även mitt slutprojekt, min broderade animation, processfilm och installation att visas. Jag kommer också fortsätta att jobba vidare på fler konstverk till den utställningen.

Shamiran berättar att de är några i klassen som har startat ett nytt animationskollektiv, Framehead.

– Vi är i gång och färdigställer allt så att vi kan börja jobba direkt efter vi slutat skolan!

Vad är ditt bästa tips till den som vill satsa på animation?
– Öva och ta vara på tiden du har, övning ger färdighet. Men ha tålamod med dig själv. Animation är ett hantverk och det kräver tålamod och övning. Var sak har sin tid, vila i det du gör. Ha ett eget driv och ta hjälp av kamrater och kollegor.