”Här får jag utrymme att hitta min egen stil”

Senast ändrad

Det viktigaste Hanna Skoglöf tar med sig från sitt första år på Animationsakademien är nya kunskaper i olika program och tekniker för animation. Men också hur man tidsplanerar, ger och tar feedback och klarar en deadline. Här berättar Hanna om var hon hittar sin inspiration och varför animation är en så viktig konstform.

Hanna Skoglöf, studerande på Animationsakademien.

Hanna Skoglöf från Stockholm berättar att hon ritade karaktärer som ett uttryck för sina känslor och tankar redan som barn. På gymnasiet gick hon filmlinjen och det var där hon insåg att hon kunde ta sina karaktärer in i filmens värld. Ur den insikten föddes intresset för animation.

Hur kom det sig att du sökte Animation och experimentfilm?
– Jag saknade erfarenheten, verktygen och kunskapen om animationens tekniker och ville hitta en utbildning som kunde ge mig både det och utrymmet att utforska och hitta min egen stil. Jag sökte till Animationsakademien för att lära mig programmen och teknikerna och för att ta reda på vad mitt intresse landar i och vad jag kan ta med mig för framtiden.

Vilken typ av animation jobbar du helst med?
– Jag gillar att arbeta med traditionell animation och vill verkligen bli bättre på det och hitta min egen stil. Jag har också fått ut mycket av våra arbeten inom stop motion. De uppgifterna har gett mig erfarenhet av att jobba i grupp och att jobba för någon annan.

Vad är det viktigaste du tar med dig från Animationsakademien?
– Kunskaperna jag fått i programmen vi har jobbat med, såsom TvPaint, Adobe After Effects och Dragon Frame. Jag tar också med mig erfarenheten jag fått från uppgifterna och grupparbetena. Allt ifrån vikten av tålamod, hur man kommunicerar med varandra, hur man tidsplanerar och möter en deadline till att lyssna på feedback, våga göra ändringar och ta beslut.

Var hittar du din inspiration?
– Jag hittar min inspiration i det jag tycker är viktigt. Det kan vara sånt jag inte sett förut, sånt jag vill se och det som är personligt för mig. Jag tillbringar mycket tid med att analysera film; dess karaktärer, färger, vinklar, stämning och så vidare. Jag inspireras av att framhäva mänskliga brister och känslor hos karaktärerna jag skriver om. 

Vad betyder animation för dig?
– Animation för mig är något personligt och viktigt. Det är en konstform och ett kommunikationsmedel och ett sätt att berätta något på. Animation har inga ramar, utan du kan forma det till det du vill att det ska vara. Precis som fantasin så är animation är oändligt.

Vad är bästa tipset för den som vill satsa på animation?
– Mitt tips är att vara öppen för det du ännu inte vet. Tillåt dig själv att misslyckas om och om igen tills det blir rätt, vänd upp och ner på dina idéer och betrakta dem från olika vinklar.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– För tillfället låter jag det vara öppet. Jag kommer fortsätta skriva berättelser och vill lära mig mer om manus, dramaturgi och filmkonst. Jag tror framtiden är full av många olika saker som kommer vara både roliga och nyttiga men också svåra och utmanande. Oavsett vad jag väljer att fylla framtiden med så ser jag det hela som en viktig process mot det jag vill göra i livet: att få dela med mig av mina berättelser.