”Att se sina figurer få liv är nästan som att se sina barn växa upp”

Senast ändrad

När utbildningen han först sökt inte var vad han väntat sig sökte sig 29-åriga Felix Altréus från Malmö istället till Animationsakademien. Upplägget och möjligheten att fokusera på klassisk animation skulle visa sig passa honom perfekt. Här berättar Felix om utbildningen, var han får inspiration ifrån och vilka som är hans bästa tips till en blivande animatör.

Felix Altreus, studerande på Animationsakademien

Felix har alltid tecknat men det var först för fem år sedan, då han läste en kurs i visuell kommunikation, som han förstod att det var det han ville satsa på. Han flyttade då till Stockholm för att läsa Motion Creative på Hyper Island, men utbildningen var inte riktigt vad han väntat sig:

– Jag var lite besviken på hur lite vi lärde oss, rent hantverksmässigt, på Hyper Island. Men jag ville verkligen fortsätta fördjupa mig inom animation, så därför sökte jag mig istället till Animationsakademien. Jag gick på öppet hus och fick en härlig känsla för skolan, liten men mysig, och det verkade som att människorna som gick där var väldigt intresserade av klassisk animation, precis som jag.

– Jag hoppade över första året på Animationsakademien eftersom jag kände att det var lite upprepning av det jag läst på Hyper Island.

Vilken typ av animation jobbar du helst med?
– Jag jobbar bara med 2D-animation än så länge och försöker utgå från det klassiska sättet att animera, frame by frame.

Vad är det viktigaste du tar med dig från Animationsakademien?
– Det viktigaste jag kommer ta med mig från skolan är nog lärdomarna från att, utifrån mina egna tankar och idéer, ha utformat mitt alldeles egna projekt. Jag går år två, ett år där du har möjlighet att göra en animerad kortfilm eller ett experimentellt projekt. Det är väldigt givande att få jobba på det sättet och något du behöver ha erfarenhet av i arbetslivet om du ska ta dig an uppdrag och/eller utforma egna projekt. Att veta hur du ska gå tillväga är a och o.

Var hittar du din inspiration?
– Inspiration hittar jag överallt! Jag har läst mycket serier och kollat mycket på tecknad film sedan jag var liten. Jag surfar runt mycket på Instagram och följer konton med relevant material. Det finns en funktion som heter "Explore" på Instagram där jag kan hitta saker i oändlighet, till exempel via hashtagen #traditionalanimation.

Vad betyder animation för dig?
– Animation har kommit att betyda mycket mer det senaste året. Jag har ju alltid gillat det men desto mer jag håller på med det, desto bättre förstår jag mig på det. Det är en hatkärlek helt klart. Jag har som sagt alltid älskat att rita, och har alltid föredragit att rita figurer. Att se dessa figurer få liv är nästan som att få se sina barn växa upp.

Vad är bästa tipset för den som vill satsa på animation?
– Det bästa tipset jag kan ge är att prova dig fram. Experimentera! Ta reda på vad du gillar och vad du vill lära dig. Det finns alltid hjälp att få på nätet om det är något du vill lära dig. Det handlar om att öva och att lita på sin egen utveckling. Kolla på andra och var inte rädd för att "kopiera" andra. Så har folk gjort i alla tider!

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Mina framtidsplaner är väldigt vaga, men så fort jag har gjort klart min kortfilm så ska jag försöka hitta en praktikplats och uppdrag inom animation/illustration. Jag vill gärna jobba på någon större produktion, gärna med ett team! Jag fick en liten glimt av det när jag gjorde praktik i London på en animationsbyrå. Det tyckte jag var skitkul!

Nyfiken på utbildningen Animation och experimentfilm? Läs mer här!