Han vill skapa egna världar

Senast ändrad

Andreas Granér, 37 år, ville göra en animerad film och började leta efter en utbildning som kunde ge honom den möjligheten. Han hittade Animation och experimentfilm på Animationsakademien, och det blev en ”perfect match”.

Fotografi på Andreas Graner.

– För mig är animation att skapa en egen värld. Det är en uttrycksform som ger utrymme för lekfullt skapande och experimenterande. Du kan få det att se ut som du vill, låta som du vill, röra sig som du vill, säger Andreas Granér.

Andreas Granér har alltid gillat att skapa på olika sätt. Han tycker själv att han är lite dålig på att hålla sig till en uttrycksform.
– Jag gillar att spela musik, rita, hitta på berättelser och nu det senaste intresset animation, vilket är lite av en kombination av mina tidigare intressen, säger Andreas.

Vad gjorde du innan du började på Animationsakademien?
– Jag har pluggat olika konst- och musikutbildningar. Spelat i olika band, pluggat kurser inom filosofi och psykologi på universitetet. Gjort lite av varje som jag tyckt varit intressant och jobbat deltid som personlig assistent. Några år efter 30 gick jag en intensivutbildning i programmering inom webbutveckling, vilket jag har jobbat med de senaste åren.

Hur kom det sig att du sökte Animation och experimentfilm?
– Jag ville göra en animerad film, så jag letade efter en utbildning som gav den möjligheten och som hade fokus på hantverket. Jag ville att utbildningen skulle ge utrymme att utforska ett konstnärligt uttryck med frihet att hitta sitt eget sätt att genomföra det. När jag hittade Animationsakademien så var det så att säga en ”perfect match”.

Vilken typ av animation jobbar du helst med?
– 2d-animation. Främst digitalt för smidighetens skull men jag gillar när det ser ut att vara ritat analogt, på papper.

Var hittar du din inspiration?
– Jag inspireras av att dyka in i unika världar. Oftast hittar jag dem i filmer, musik, böcker och människor. Jag är lite av en utforskare i själen. Jag tycker inte att det handlar om att fly vardagen, utan att få chans att se vardagen från en ny vinkel.

Vad är det bästa med Animationsakademien?
– Att det är en bra balans av att få hitta sitt eget uttryck och att få praktiska kunskaper att genomföra det. Möjligheten att testa olika tekniker jag annars aldrig hade gett en chans, och att få tiden att fördjupa sig i en teknik under en längre period (under andra året på utbildningen).

Vad är det viktigaste du tar med dig från Animationsakademien?
– Praktisk kunskap i hantverket med feedback från erfarna lärare. Manus är något jag verkligen uppskattar att jag fått lära mig mer om.

Vad är ditt bästa tips till den som vill satsa på animation?
– Hitta din stil, din röst, ditt sätt att berätta en historia. Jag tycker det är styrkan med animation, att du kan få fram ett väldigt personligt uttryck.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Jag kommer skicka ut min färdiga film till olika festivaler och sen hitta sätt för att göra fler filmer. Jag är också nyfiken på att hitta möjliga mötespunkter mellan animation och programmering.

Läs mer om Animation och experimentfilm