Hantverk, lekfullhet och teoretisk kunskap

Senast ändrad

Vi hälsar Annika Bergström varmt välkommen till sin nya tjänst på Animationsakademien i Stockholm. Här får du veta lite mer om Annika och hennes uppdrag som huvudlärare för konst- och kulturutbildningen Animation och experimentfilm.

annika bergstrom

Hej Annika, vem är du?
– Jag är född 1979 i Härnösand i Västernorrland, och växte upp delvis där, delvis i Kristinehamn i Värmland. Till Stockholm kom jag som 20-åring efter att ha utbildat mig till animatör på en utbildning för klassisk animation. Jag jobbade som animationsassistent och lärling i en liten studio i Täby och gick sedan vidare till att jobba på en större studio som främst designer och illustratör, men också som produktionsassistent. Det gav mig en bred erfarenhet av alla led i olika sorters animerade produktioner innan jag sedan startade eget och började frilansa några år senare. Jag bor med min familj i Hägersten.

Vad jobbade du med innan du kom till Folkuniversitetet?
– Jag har frilansat som animatör och illustratör i 13 år ungefär, och jobbat med uppdrag inom såväl barnfilm och läromedel som reklam, främst med 2D-animation och stop motion. Jag har också jobbat som attributmakare för stop motion-animerade barnfilmer. Mellan 2015 och 2017 studerade jag på Stockholms Dramatiska Högskola, och fick min masterexamen i animation i januari 2017. Jag är också verksam som konstnär med animation, ljud och teckning som konstnärliga uttrycksmedel. På senare år har jag haft några utställningar där jag visat teckningar och gjort videoinstallationer, och så har jag undervisat inom konst och experimentfilm.

Vad gör du på Animationsakademien?
Jag är huvudlärare för Animationsakademiens konst- och kulturutbildning, Animation och exprimentfilm.

Hur kom det sig att du sökte dig till Folkuniversitetet?
Jag ville jobba på Animationsakademien då jag tycker att utbildningen har allt en animationsutbildning bör ha. Här finns plats för en stor del hantverk, uppfinningsrikedom och lekfulla experiment blandat med teoretisk kunskap, och det är delar som alla är lika viktiga i animationsutbildning. Folkuniversitetet är en organisation som förstår vikten av kunskap, utbildning och utveckling och tar sitt uppdrag på allvar.

Hur har dina första veckor varit?
Mina första veckor har varit roliga och intensiva! Det är mycket att sätta sig in i på alla olika nivåer, från att få förståelse för organisationen som helhet, lägga hela läsårets schema, och ner till detaljnivå som att köpa in och montera möbler och material till de nya studerande som snart kommer.