Dans för hälsa

Balettakademien i Umeå erbjuder danskurser anpassade för att öka välbefinnandet hos deltagarna. Vi erbjuder kurser i Stilla dans och Dans för Parkinson.

Äldre personer som sitter på stolar i en ring

Här finns kurser för dig som vill bygga styrka, känna välbefinnande i din kropp och hitta glädje i rörelsen. Här tränar du både kropp och psyke, bygger självförtroende, ökar din kroppskännedom och din mentala återhämtning.

Dans för Parkinson är en metod och ett redskap för att träna och dansa med personer som har Parkinsons sjukdom. Metoden är utvecklad i USA av Mark Morris dancegroup, och i metoden är det professionella dansare, koreografer, danspedagoger som undervisar. Balettakademien håller danslektioner av utbildade Dance for PD pedagoger.
Forskning visar att dans har mycket positiva effekter för personer som har Parkinsons sjukdom, och andra neurologiska diagnoser som tex stroke och MS. Dansen utvecklar hjärnan och kroppens motorik, bygger självförtroende och livsglädje.

Vad är Dans för Parkinson?
I dansen arbetar vi med fantasi, kreativitet, eget uttryck och glädje. Alla ska känna dig välkommen i dansens värld. Vi använder olika musik och dansstilar, vi leker med rytm och puls. Med dansen som grund tränar vi balans, rytm, dynamik, koordination, styrka och kondition. Här tränar du både kropp och psyke, bygger självförtroende, ökar din kroppskännedom och mentala återhämtning.

Upplägg: Lektionen startar med att vi sitter på stolar och värmer upp kroppen med mjuka rörelser. Sedan fortsätter vi att sittandes, jobba igenom hela kroppen. Nästa moment är stående övningar med stolen som verktyg för att hålla balansen i den grad behovet finns.
Vi fortsätter med övningar som förflyttar dig runt i rummet på olika sätt. Lektionen avslutas med nedvarvning som sker stående eller sittande.

Som deltagare kan du välja att sitta under delar eller under hela lektionen då alla övningar går lika bra att göra sittandes.

 

Stilla dansgenom metoden Dance for PD som grund välkomnar vi dig som är senior att dansa tillsammans med oss! Sittande eller stående, mjukt eller med kraft, stort eller litet.
- alla kan delta i stilla dans på sina egna villkor. 

Dansträningen bygger styrka och balans, den fokuserar i lugnt tempo och med koncentration på att koordinera rörelser till musik. Den ger oss kreativitet, glädje, gemenskap, självförtroende och ett välbefinnande.

Varje danspass består av två delar, under första delen utförs all dans sittande, andra delen står vi bakom våra stolar och kan använda dessa, om så önskas, som ett redskap för att hålla balans. Hela danspasset kan genomföras sittande för dig som har behov av det.