En av årets böcker

Det fria ordet fyllde 250 år i Sverige 2016. Folkuniversitetets Akademiska Press firade med att ge ut en uppmärksammad bok om karikatyrtecknaren Ragnvald Blix.

En av de första som vågade trotsa naziledaren var Ragnvald Blix. Flera av teckningarna gjorde han i sin stuga i Guö.Rikke Petersson ger ut en bok om Ragnvald Blix och hans teckningar.Rikke PeterssonRagnvald Blix En av de första som vågade trotsa naziledaren var Ragnvald Blix. Flera av teckningarna gjorde han i sin stuga i Guö. En av de första som vågade trotsa naziledaren var Ragnvald Blix. Flera av teckningarna gjorde han i sin stuga i Guö.Rikke Petersson ger ut en bok om Ragnvald Blix och hans teckningar.Rikke PeterssonRagnvald Blix

Den norske karikatyrtecknaren Ragnvald Blix (1882–1958) var känd för sin skarpa blick och bitande humor. Mest berömd blev Blix för sin kamp mot Hitler och nazismen, som han tidigt genomskådade. Tillsammans med Torgny Segerstedt stod han upp för det fria ordet i en tid då många valde att tiga.

Ragnvald Blix – karikatyrtecknaren som utmanande Hitler, skriven av Rikke Petersson, samlar drygt 150 av hans mästerliga teckningar och sätter dem i sitt sammanhang. På så sätt är den inte bara en konstbiografi, utan också en lärobok i stora delar av 1900-talets mörka historia.

– Blix’ livsinställning gjorde att han aldrig vek sig för auktoriteter. Vi har alla något att lära av honom, menar Rikke Petersson, som själv lärde känna Blix som barn, i en intervju med Fria Tidningen inför Bokmässan i Göteborg.

– Jag minns att Blix en gång sa att så länge man sysslar med människans dårskap blir man aldrig arbetslös. Blix teckningar är värda att uppmärksammas för sin egen skull, men ytterligare en anledning till att jag skrivit boken är rasismen, nationalismen och de totalitära idéer som är på frammarsch i dag.

Boken fick ett varmt mottagande. I Svenska Dagbladet fanns den med på listan över årets bästa böcker 2016.

– Historien, också den grymmaste, rymmer även en god portion humor. Jag kan tänka mig få bättre sätt att på en och samma gång få en insiktsfull lektion i 1900-talets krigserfarenheter och ha oförskämt kul än att läsa och begrunda Rikke Peterssons bok om denne kände norske karikatyrtecknare, skrev historikern Dick Harrison i sin recension.

Foto: Gunnel Persson