Mönsterkonstruktion och toilesömnad

Plats Göteborg

På kursen kommer du att få lära dig grunderna i mönsterkonstruktion för att på ett enkelt sätt kunna konstruera egna grundmallar samt anpassa befintliga mönster efter egna mått och idéer.

Boka kursen nu

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som har som mål att fördjupa eller repetera dina kunskaper i mönsterkonstruktion.

Vi tror att du som söker har som mål att utveckla dig eller eller söka vidare till högre utbildning. Det är önskvärt med sömnadsvana för att du ska få bäst utväxling av kursen. Här får du kännedom om arbetsprocessen, du tillägnar dig begreppsapparaten och får kunskap om mönsterkonstruktion som ämne. Det är bra men inte nödvändigt om du har erfarenhet av att sy efter färdiga mönster. Vi utgår från grundmallarna och du konstruerar egna efter just dina mått, så att du skapar personliga grundmallar.

Mål

Du lär dig konstruera personliga grundmönster för kjol, liv, klänning (och eventuellt byxa) efter dina mått. Du får lära dig att konstruera enklare modeller efter egen design, från idé och måttagning till färdigt mönster.

Innehåll

Du får lära dig hur du tar relevanta mått och uträkningar för att konstruera passande mönster. Du syr toile av alla grundmönster som därefter provas av. På grundmönstren kommer du sedan att få göra modellförändringar efter egen idé.

Undervisningsform

I kursen kommer gemensamma genomgångar att varvas med självständigt arbete.

OBS! Kursen går under två helger, 6-7 mars och 20-21 mars.

Litteratur/material

Du behöver penna, måttband, miniräknare, tyg- och papperssax, sprättare, knappnålar, sytråd, 4 meter bomullsväv (lakansväv går bra om det inte är för urtvättat) och en pärm med plastfickor.

Vi använder oss av kompendier i kombination med material hämtat ur Inger Öbergs bok i mönsterkonstruktion, vilket finns tillgängligt i textilateljén.

Utvecklingsmöjligheter

Vill du fördjupa dig ännu mer kan du gå vår grundutbildning i modedesign som startar terminsvis och går två kvällar i veckan.

Tips/mervärde

Utmärkt för dig som vill sy kläder efter din egen idé och som passar din kropp perfekt! Eller för dig som behöver grundkunskaper för att söka vidare.

Kursledare

Karin Lundqvist

Karin Lundqvist är ordförande i Skrädderiföreningen i Göteborg och har en lång erfarenhet inom området. Karin är utbildad på Tillskärarakademin, där huvudämnet låg på mönsterkonstruktion. Hon driver ett eget företag sedan 1993, Skrädderi Karin Lundqvist. Karin har också arbetat på Tenson, i deras sysal, med funktionstyger som MPC:er vilket är en form av vattentäta tyger som används inom fritidssektorn.

Karin Lundqvist är ordförande i Skrädderiföreningen i Göteborg och har en lång erfarenhet inom området. Karin är utbildad på Tillskärarakademin, där huvudämnet låg på mönsterkonstruktion. Hon driver ett eget företag sedan 1993, Skrädderi Karin Lundqvist, läs mer på hennes hemsida. Karin har också arbetat på Tenson, i deras sysal, med funktionstyger som MPC:er vilket är en form av vattentäta tyger som används inom fritidssektorn.

Kan du berätta lite om er verksamhet i skrädderiföreningen, ni sitter väl inte med benen i kors och syr, hur går det till?

Vi försöker stötta våra medlemmar där många är ensamarbetare. Det blire lite av istället för arbetskamrater där vi använder varandra som bollplank eller delar med oss av jobb som man inte själv hinner eller kan ta. Vi försöker också göra roliga saker ihop som kurser, utflykter, gå på utställningar och göra studieresor. Ibland har vi en workshop för att utvecklas och inspireras.

Du är ansvarig för vår kvällsskola i mode. Hur fungerar det?

Det fungerar bra! Många kommer utan någon större erfarenhet men under kursen utvecklas de mycket. Från att aldrig ha sett en konstruktion kan de efter kursen göra ganska avancerade konstruktioner på egen hand. De lär sig också att använda konstruktionen till att sy upp sina plagg. Till min hjälp har jag en kollega som arbetar med textillära och modeteckning.

Karin Lundqvist har arbetat på Art College sedan 2009.

Karin Lundqvist

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet ArtCollege. Tel: 031 - 10 65 08

artcollege@folkuniversitetet.se

Tid
18 sep 2021 - 03 okt 2021
Lö 09:00 - 16:00
Sö 09:00 - 16:00
Tillfällen
4
Plats
Norra Allégatan 6, 40317 Göteborg
Visa på karta
Studietimmar
32
Kurs-ID
1093615
Pris
3125 kr