Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Silversmide och smyckesdesign

Silversmide & Smyckesdesign

Vill du arbeta med smycken och corpusobjekt i metall? På utbildningen Silversmide och Smyckesdesign får du utbildning i designprocess och hantverkstekniker. Här får du en bra grund för fortsatta studier på högskola, lärlingsutbildning eller för att på egen hand gå vidare inom yrket.

Silversmide & Smyckesdesign är en Konst- och kulturutbildning

Konst- och kulturutbildningar är en eftergymnasial utbildningsform i Sverige. Konst- och kulturutbildningar är en egen utbildningsform som inte ska blandas ihop med Yrkeshögskoleutbildningar (Yh), som är en annan utbildningsform.

Om Silversmide och Smyckesdesign

Utbildningen Silversmide och Smyckesdesign vänder sig till dig som vill ha fördjupade kunskaper i hantverkstekniker och utveckla din konstnärliga arbetsprocess.
Du kommer under året att arbeta med silversmide, formgivning, smyckekonst, stenfattning, metallgjutning och mycket mer. Utbildningen är främst uppbyggd kring praktiska uppgifter där du får lära dig att driva ett givet projekt från idé till presentation. I projekten möter du olika tekniska och gestaltningsmässiga utmaningar som blir alltmer avancerade under utbildningens gång. Uppgifterna är varierande med fokus på hantverksmässiga tekniker inom silver- och guldsmide såväl som den konstnärliga processen. Individuell handledning liksom presentationer och diskussioner i klassen efter avslutade uppgifter hjälper dig att reflektera över ditt arbete och utvecklas vidare.

Utöver hantverkstekniker och konstnärlig arbetsprocess ingår studier i färg och form, materialkunskap samt silversmides- och designhistoria. Det praktiska arbetet i smedjan, skulptursalen och teckningsateljén varvas med teoretiska föreläsningar och genomgångar och med studiebesök på gallerier och i verkstäder.

Under utbildningen dokumenterar du ditt arbete och sammanställer en portfolio, som utgör ett underlag för diskussioner och utvecklingsplanering under utbildningen och som kan användas om du söker vidare till högskola.

Vårterminen avslutas med ett eget avancerat arbete och en slututställning.

Observera! Den lärarledda undervisningen i ateljén/smedjan är i regel förlagd till måndag, tisdag och torsdag. Onsdag och fredag är det egen studietid hemma eller i Smedjan i mån av plats efter genomgången säkerhetsutbildning.

Tips inför dina studier hos oss!
En kurs i silversmide är meriterande när du ansöker till utbildningen Silversmide & Smyckesdesign. För att kunna tillgodogöra dig utbildningen på bästa möjliga sätt bör du ha arbetat med silversmide i någon form eller på annat sätt har skaffat dig erfarenhet. 
Vi rekommenderar en kurs i silversmide (se till exempel Folkuniversitetets kursutbud), innan du börjar vår heltidsutbildning. 

Viktig information 
Om du är gravid så rekommenderar vi att du överlägger med din barnmorska innan du anmäler dig. Vid lödning så används flussmedel som kan vara skadligt i större mängder under en graviditet (vi har utsug vid varje arbetsplats för detta men kan inte lämna några garantier).

Utbildningen Industridesign är godkänd av Myndigheten för Yrkeshögskolan, studierna är på heltid och berättigar till studiemedel från CSN.

 

Med reservation för ändringar.

 • Den 15 januari öppnar vi för ansökan till våra konst- och kulturutbildningar! Detta firar vi med en vinterutställning samma dag mellan kl. 16–19.

  Winter Show

  Den 15 januari öppnar vi för ansökan till våra konst- och kulturutbildningar! Detta firar vi med en vinterutställning samma dag mellan kl. 16–19.

 • Välkommen med din ansökan till läsåret 2020-21 från och med den 15 januari. Sista ansökningsdag är den 1 juni.

  Om ansökan

  Välkommen med din ansökan till läsåret 2020-21 från och med den 15 januari. Sista ansökningsdag är den 1 juni.

 • Om du är nyfiken på utbildningen Silversmide Smyckesdesign så är du välkommen att komma och besöka oss och se hur vi har det i smedjan.

  Besök oss i smedjan

  Om du är nyfiken på utbildningen Silversmide Smyckesdesign så är du välkommen att komma och besöka oss och se hur vi har det i smedjan.

Utbildningar

Toggle module

Viktiga datum och tider

Toggle module

Ansökan till hösten 2020
öppnar 15 januari.
Ansök senast 1 juni.

Schemalagd tid i verkstad/ateljé:
måndag-tisdag & torsdag.
Eget arbete/studietid: onsdag & fredag.

Instagram

Toggle module

Film

Toggle module

Samarbetspartner

Toggle module

logo silververket