Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Utbildningen

Animation och experimentfilm

Animation och experimentfilm är en unik heltidsutbildning där du under två år studerar till animatör, konstnär eller filmskapare. Vi undervisar i både digital och analog animation, t.ex klassisk animation, stop motion och digital 2D. Utbildningen är studiemedelsberättigad.

På Animationsakademien får du en gedigen, praktisk och teoretisk, utbildning i animation och filmiskt berättande. Målet är att du ska kunna visualisera dina idéer, arbeta med egna eller andras produktioner, eller söka vidare till högre utbildning inom animation eller konst. Vårt särskilda fokus ligger på hantverket animation, som kräver mycket övning i att skapa en trovärdig illusion av rörelse, och vi har unika förutsättningar för dig som vill arbeta med stop motion. Vi lägger också stor vikt vid animationsteori och animation- och experimentfilmens historia.

Första året

Ditt första år hos oss är orienterande inom animation och dess olika tekniker, teori, berättande och historia. Under den första perioden på hösten arbetar vi enbart med att framställa rörelse genom linjeteckningar, s.k. klassisk animation. Under resten av året fortsätter vi att öva och tillämpar dessa kunskaper inom så många olika animationstekniker som möjligt för att du senare ska veta vad vill fördjupa dig inom. Undervisningen sker genom praktiska uppgifter enskilt och i grupp, föreläsningar, studiebesök och workshops.

Andra året

Under det andra läsåret får du möjlighet att fördjupa dig och ägna hela läsåret åt ett eget projekt. Detta projekt kopplas till en rad obligatoriska moment i t.ex. konstnärlig process, idéutveckling och produktionsplanering. Undervisningen det andra året sker främst genom individuell handledning, presentationer, föreläsningar och workshops. Du har möjlighet att planera din egen tid så att du hinner med att göra arbetsprover till högre utbildningar om du vill söka dig vidare.

Att studera här

Varje studerande har en egen arbetsplats, ritplatta och dator. På skolan finns verkstad, kök, ljudstudio och ett flertal projektrum där utrymme finns för att arbeta praktiskt med t.ex. modellbygge, stop motion-animation eller skapa en temporär film-eller fotostudio.Vi anlitar en mängd kompetenta gästlärare och föreläsare varje år som är aktiva inom animationsbranschen, som konstnärer eller filmskapare. Varje år har vi också gemensamma kursmoment där båda årskurserna deltar, vilket skapar möjlighet för kunskapsutbyte och sammanhållning mellan årskurserna.

 ”Digital fluidity”

Vi håller oss uppdaterade med de senaste programvarorna som används i branschen, och vårt mål är att du ska kunna röra dig obehindrat mellan det analoga och det digitala. Därför har vi lika delar praktiska och digitala kursmoment, t.ex. handtecknad animation, dockfilm, animation i  TVPaint, Photoshop och After Effects.

Under utbildningen får du:

 • En egen arbetsplats, dator och ritplatta samt tillgång till verkstad, projektrum och kamera, ljud- och ljusutrustning.
 • Daglig praktisk och konstnärlig handledning.
 • Praktiska och tekniska färdigheter i allt som rör animation, genom övning i animationens grundprinciper, aktuella programvaror, manus, teckning, modellbygge, ljud och ljus.
 • Teoretiska kunskaper om animationshistoria konstnärliga processer och filmiskt berättande.
 • Möjlighet att utveckla ett eget uttryck och berättande.
 • Orientering inom branschen och kunskaper om egenföretagande.

Efter utbildningen kan du:

 • Arbeta som frilansande animatör eller som anställd på en studio eller produktionsbolag.
 • Söka vidare till högre utbildning, t.ex. Stockholms Dramatiska Högskola, Konstfack, Kungliga Konsthögskolan, The Animation Workshop i Danmark m.fl.
 • Ansökan till läsåret 2020-22 öppnar den 15 januari. Du kan göra en intresseanmälan så kontaktar vi dig när det är dags att söka till nästa utbildningsomgång.

  Om ansökan

  Ansökan till läsåret 2020-22 öppnar den 15 januari. Du kan göra en intresseanmälan så kontaktar vi dig när det är dags att söka till nästa utbildningsomgång.

Viktiga datum och tider

Toggle module

Ansökan till HT20-VT22
öppnar den 15 januari.
Schemalagd studietid: mån-fre

Film om utbildningen

Toggle module

Se våra filmer på Vimeo

Toggle module

Fler Konst- och kulturutbildningar

Toggle module

Bultar ditt hjärta av skaparvilja? Vi har 18 heltidsutbildningar inom konst och kultur för dig som vill ta din kreativitet på allvar.

Läs mer

Fler utbildningar inom foto/film

Toggle module