Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Utbildningen

Animation och experimentfilm

Animation och experimentfilm är en unik tvåårig studiemedelsberättigad heltidsutbildning där du får färdigheter och kunskaper för att arbeta med de flesta typer av animation, allt från klassisk tecknad film till datorbaserad animationoch stop motion.

Under det första läsåret arbetar vi med och studerar allt från traditionell handtecknad animation till stop-motion med dockor och cut out-teknik samt datorbaserad animation för 2D och 3D. Praktiska och teoretiska kunskaper i ljudläggning, regi, manusskrivande och filmiskt- och konstnärligt berättande.

Under det andra läsåret får du chans att fördjupa dig i och specialisera sig inom ett särskilt område. Under handledning och genom fördjupade workshops och konstnärliga processer får de studerande arbeta med att driva ett eget projekt, arbeta med portfolio eller en filmproduktion.

Undervisningen är klassrumsbaserad men innehåller även föreläsningar, studiebesök, redovisningar, presentationer och grupparbeten. Varje studerande har en egen arbetsplats och dator. På skolan finns en verkstad, komplett ljudstudio och utrymme för att arbeta praktiskt med att bygga modeller och annat.

Inom utbildningen sker undervisning i de aktuella dataprogram som används professionellt inom branschen.

Studentkår

De studerande på Animationsakademien driver en studentförening. Det innebär bland annat att du som studerar kan ansöka om studentboende. Om du vill undersöka dina möjligheter att ställa dig i kö, klicka här.

Under utbildningen får du:

  • God tillgång till handledning och möjlighet att utveckla ditt eget berättande.
  • Kunskaper kring animationsprinciper såväl som teknisk kunskap kring programvara, material, ljussättning med mera.
  • Kunskaper kring filmiskt berättande, hur en regissör tänker och arbetar.
  • Tillgång till dator, verkstad, kamera och ljusutrustning.
  • Vägledning kring hur du efter avslutad utbildning kan ta dig vidare i din animationskarriär.

Vad kan du göra efter utbildningen?

När du studerar hos oss tillägnar du dig en förståelse för animation, experimentfilm och berättande samt får en gedigen praktisk och teoretisk utbildning för att kunna visualisera dina idéer och arbeta med egna och andras produktioner och projekt.

Efter utbildningen kan du börja arbeta som animatör inom film, TV,  reklam, spel och konst. Eller söka till högre utbildningar i Sverige och utomlands. 

Exempel på högskolor som går att söka till: Konstfack i Stockholm, Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, StDH- Stockholms Dramatiska Högskola, BAF (Berättande Animerad Film), The Animation Workshop, Viborg, Danmark, MET Film School London, New York Film Academy, Prague Film School, Vancouver Film School, med flera.

  • Ansökningsperioden öppnar den 15 januari och pågår till den 27 maj 2019. Välkommen med din ansökan!

    Om ansökan

    Ansökningsperioden öppnar den 15 januari och pågår till den 27 maj 2019. Välkommen med din ansökan!

Viktiga datum och tider

Toggle module

Utbildningen pågår: HT19-VT21
Sista ansökningsdag: 27/5 2019
Startdatum: 2/9 2019
Schemalagd studietid: mån-fre

Vårterminens sista dag: 7/6 2019

Fler Konst- och kulturutbildningar

Toggle module

Bultar ditt hjärta av skaparvilja? Vi har 18 heltidsutbildningar inom konst och kultur för dig som vill ta din kreativitet på allvar.

Läs mer

Fler utbildningar inom foto/film

Toggle module