Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Balettakademien 50 år

Balettakademien 50 år 2017!

Balettakademien startades i Stockholm 1957 av Lia Schubert. 10 år senare startade Lia tillsammans med Claude Marchant Balettakademien i Göteborg. Balettakademin i Göteborg är en del avFolkuniversitetet och finns förutom i Göteborg även i Stockholm och Umeå.

Claude Marchant

Claude Marchant omtalas ofta som den dansare som tog jazzdansen till Sverige. Innan han kom till Sverige dansade han med många av de som idag är de stora legenderna inom dans till exempel Katherine Dunham, Syvilla Fort, tränade för Martha Graham, George Balanchine, Lester Horton, José Limon.

Claude var en otroligt nyskapande kraft inom den då relativt konservativa dansvärlden. Han tyckte till exempel att det var viktigt att man som dansare även skulle kunna både skådespela och sjunga. Något som idag i allra högsta grad lever kvar inom Balettakademien.

Marchant Dance Theater

1968 grundades Claude dansgruppen Marchant Dance Theater, då man tidigt insåg betydelsen av att redan under utbildningen möta en publik. Eleverna på Balettakademien i Göteborg fick redan då börja framträda på till exempel Stenhammarsalens scen (Göteborgs Konserthus), Balettakademin startade i de lokaler som sedan skulle tillhöra Scenskolan i Göteborg, idag är det Indiskas lokaler på Kungsgatan.

Yrkesskola

1983 vidareutvecklades Balettakademien i Göteborg till att, vid sidan av kursverksamheten, även omfatta en yrkesskola med en danslinje och en musikallinje. Utbildningen för musikalartister var den första i sitt slag i Skandinavien och blev förebild för flera andra utbildningar.

Tidigare rektorer för Balettakademin är förutom Lia Schubert och Claude Marchant; Lars Anderstam, Bo Westerholm, Ingalill Rask Wagner och Hugo Tham.

Sedan 2012 leds Balettakademien av skolchef Malin Brandeby. Malin har i början av sin karriär dansat för både Lia och Claude i Göteborg.

"Alla som dansade jazz i Sverige på 70-80-talet dansade för Claude! Han var otroligt krävande men också en mycket empatisk pedagog. Lia däremot lärde mig grunderna och förståelsen för den klassiska balettens speciella estetik."

Idag lyder Balettakademien i Göteborg under Myndigheten för Yrkeshögskolan, förordningen för Konst- och kulturutbildningar. Folkuniversitetet har en lång tradition av estetisk skolverksamhet och driver sedan många år tillbaka KV Konstskola, Art College och Skara Skolscen. Balettakademien finns förutom i Göteborg även i Umeå och Stockholm.

Balettakademien 50 år

Toggle module