Hållbar livsmedelsintraprenör, distans

Yrkeshögskola – program Distans

Vill du arbeta med livsmedelsproduktion som tar ansvar för både miljö och människor? Utbildningen ger dig verktyg att driva nytänkande livsmedelsprojekt, utveckla cirkulära produktionsmodeller och möta framtidens krav på hållbar livsmedelsförsörjning. Ansökan öppnar i februari 2026.

Gör en intresseanmälan
Utbildningsstart
2025-09-02
Omfattning
265 YH-poäng, ca 2 år
Studietakt
75 %, 71 veckor (cirka 1,5 år)
Antal platser
35
Antal veckor LIA
17 veckor på 75 %

Efter utbildningen kan du arbeta som

  • Affärsutvecklare
  • Livsmedelsinköpare
  • Livsmedelsförädlare
  • Produktionsutvecklare
  • Konsult

Studiemedel

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. 

Arbetsmarknad

Utbildningen till hållbar livsmedelsintraprenör ger dig mycket goda förutsättningar på arbetsmarknaden. Många företag inom hållbar livsmedelsproduktion uttrycker en stor brist på yrkeskompetens. Dessutom pågår en nationell satsning på mer hållbar produktion av fisk och kött och på att utveckla vår växtförädling. Även behov av nationell livsmedelsförsörjning samt grön omställning är drivkrafter i branschen, vilket ger behov av ny yrkeskompetens.

Utbildningens mål

Efter avslutad utbildning kommer du att kunna möta arbetslivets behov av att utveckla livsmedel utifrån ett hållbart och cirkulärt perspektiv. Du kommer ha gedigna kunskaper om de globala hållbarhetsmålen, företagande, förändringsprocesser, hållbar djurhållning och hållbar växtodling samt digitalisering av livsmedelsbranschen.

Kurser

  • Hållbar livsmedelskedja
  • Hållbart affärsmannaskap
  • Cirkulär affärsekonomi och juridik
  • Initiera och driva livsmedelsprojekt
  • Hållbara livsmedelsproduktionsmodeller
  • Livsmedelslogistik och försäljningskanaler
  • Lärande i arbete (LIA) 1
  • Lärande i arbete (LIA) 2
  • Examensarbete

Utbildningsupplägg

Utbildningen sker på deldistans och bedrivs i huvudsak digitalt genom schemalagda föreläsningar, möten och grupparbeten. Under utbildningen medverkar du på cirka fem obligatoriska fysiska träffar, om totalt cirka tio dagar, på olika orter i södra Sverige för att utnyttja de branschkopplingar som finns där.


Andra YH-utbildningar med hållbarhetsfokus

Du kanske också är intresserad av en av våra andra utbildningar med fokus på hållbarhet:

Verksamhetsutvecklare blåa livsmedel, distans

Utvecklingsledare gröna näringar, distans

 

Har du frågor?

Kontakta Peter Moritz

peter.moritz@folkuniversitetet.se