Hållbar dryckestillverkning och bioekonomi, distans

Yrkeshögskola – kurs Uppsala

Den här kursen ger dig verktygen att möta framtidens krav på hållbarhet och lönsamhet inom dryckesbranschen. Bli en drivkraft för hållbar förändring!

Ansök här! Öppnas i ett nytt fönster En person häller upp en öl i ett glas.
Sista ansökningsdatum
2025-10-13
Omfattning
25 YH-poäng
Antal platser
50

Kursstart: Löpande kursstart

 

I den här kursen får du lära dig att analysera och tillämpa hållbara lösningar inom produktion, förpackning och transport. Du får ta del av de senaste metoderna för att hantera biprodukter och avfall på ett cirkulärt och miljövänligt sätt.  Du kommer upptäcka hur du kan förena lönsamhet med socialt och miljömässigt ansvar samtidigt som du stärker ditt varumärke och kundernas förtroende.

Kursen är utvecklad tillsammans med branschen för att möta verkliga behov och framtida utmaningar. Den bedrivs på distans via lärplattform vilket ger dig stor flexibilitet att själv, oberoende tid och rum, lägga upp dina studier. Alla moduler är inspelade, vilket gör att du kan studera helt på dina egna villkor – när och var det passar dig.  

Kursen är uppdelad i tio moduler där du får både teoretisk kunskap och praktiska exempel från branschen. Tillsammans ger de en helhetsbild av hur dryckesindustrin kan bli mer hållbar – från råvara till färdig produkt.

Den totala tiden för modulerna är 2,5 timmar.

Innehåll

  1. Introduktion – Översikt av kursens innehåll och trender inom hållbar dryckestillverkning. (8:31minuter)
  2. Val av råvaror – Hur lokala, ekologiska och hållbara råvaror påverkar kvalitet, klimat och hälsa. (13:03 minuter)
  3. Biprodukter – Lär dig hantera restflöden som tex. drav, vassle och kaffesump och skapa nya värden. (16:13 minuter)
  4. Innovation – Utforska hur råvaror och biprodukter kan bli nya produkter och affärsmöjligheter. (13:17 minuter)
  5. Miljömässig hållbarhet – Fokus på resurseffektivitet, energi- och vattenanvändning. (17:16 minuter)
  6. Ekonomisk hållbarhet – Kopplingen mellan resurseffektivitet, bioekonomi och lönsamhet. (12:56 minuter)
  7. Mätning av hållbarhet – Introduktion till verktyg som LCA och FN:s globala mål. (19:02 minuter)
  8. Förpackningar – Hållbara material, cirkulära system och de senaste trenderna. (11:20 minuter)
  9. Transport & logistik – Smarta lösningar för att minska klimatpåverkan i leveranskedjan. (9:36 minuter)
  10. Kommunikation – Hur du bygger förtroende och stärker varumärket genom trovärdig hållbarhetskommunikation. (11:49 minuter)

 

Grundläggande behörighet för yrkeshögskola.

Särskilda förkunskaper:

  • Yrkeserfarenhet: 6 månader halvtid inom dryckestillverkning. 

    Om du inte uppfyller detta kan du åberopa annan relevant erfarenhet (t.ex. privat bryggning, engagemang i föreningar som Munskänkarna, kursdeltagande eller annan fördjupad kunskap). Detta görs genom fylla i  denna blankett där du kan styrka din kompetens. Blanketten bifogar du i din ansökan.

Löpande kursstart

Har du frågor om antagning och behörighet? Skicka dem med e-post till: yhmitt@folkuniversitetet.se

 

Studiemedel

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN.

 

Har du frågor?

Kontakta Sandra Cuhrt

Skicka e-post till Sandra Cuhrt sandra.cuhrt@folkuniversitetet.se

Ring Sandra Cuhrt på nummer 018-68 00 81