Vem kan delta?
Den här kursen riktar sig till dig som är nyanländ eller fått beviljat tillfälligt uppehållstillstånd med anledning av massflyktsdirektivet. Du behöver även ha grundläggande kunskaper i svenska, motsvarande avslut av svenska för invandrare (sfi) eller nivå A2 enligt GERS-skalan.
Mål
Målet med den här kursen är att du ska kunna använda medicinskt fackspråk, kommunicera tydligt med patienter och kollegor samt förstå journaler och medicinska texter.
Innehåll
- Medicinskt fackspråk och termer
- Patientkommunikation, inklusive anamnes och journalföring
- Samtalsövningar för att hantera olika patientfall
- Läsa och förstå medicinska texter och riktlinjer
- Svenska hälso- och sjukvårdssystemet
Kursupplägg
Undervisningen utgår från övningar med fokus på muntlig och skriftlig kommunikation. Du får feedback och möjlighet att öva på realistiska patientfall. Kursen kräver viss självstudietid mellan träffarna.
Studiematerial
Medicinsk svenska av Thérèse Werner. Boken vänder sig till utländska, legitimerade läkare som redan är aktiva eller på väg att söka arbete inom den svenska sjukvården. Tyngdpunkten i handboken ligger på:
- ordkunskap och terminologi
- (latin/medicinarspråk/allmänspråk/engelska)
- symptombeskrivning
- patientsamtal
- patientjournaler med anamnes.
Kursledare
Din kursledare är erfaren inom både språkundervisning och medicinsk terminologi. Med förståelse för din yrkesroll hjälper hen dig att utveckla språket du behöver i ditt arbete.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm