Ukrainska A1 del 3

Plats Göteborg

Det här är den tredje kursen i ukrainska på nivå A1. Det här är en fortsättningskurs för dig som tidigare läst ukrainska på Folkuniversitetet.

Boka nu

I Ukraina talas ukrainska framför allt i de västra och centrala delarna, och ryska i de södra och östra delarna av landet. I huvudstaden Kyiv var ryska tidigare huvudspråk men numera talas även ukrainska i stor utsträckning, och officiella skyltar och meddelanden är på ukrainska. Din lärare kommer från Ukraina och kan därmed berätta mycket om språket och landet.

Förkunskaper

Det här är en kurs för dig som har läst ukrainska A1 del 2 eller på annat sätt fått motsvarande kunskaper.

Mål

Målet för nivå A1* är att du ska kunna hälsa på albanska samt förstå och bygga väldigt enkla meningar.

Kursinnehåll

På kursen får du lära dig:

  • vardagsfraser
  • presentera dig själv och andra
  • ställa väldigt enkla frågor och förstå väldigt enkla svar
  • introduktion till målspråkets kultur och samhällsliv

Kursupplägg

Undervisningens fokus ligger på muntlig kommunikation och läraren använder språket i hög utsträckning, även om du får grundläggande förklaringar på svenska. Du förväntas vara aktiv på lektionerna och har goda möjligheter att påverka kursens innehåll och upplägg. Räkna med några timmars hemarbete mellan kurstillfällena.

Lärare

Din lärare har ukrainska som modersmål eller motsvarande kunskaper och har i regel en akademisk examen och goda pedagogiska kunskaper.

Kurslitteratur

Kurslitteratur ingår inte i priset för kursen. Information om vilken bok du ska använda och var du kan köpa den följer vanligtvis med kallelsen till kursen.

Kursledare

Uliana Andersson

Mitt namn är Uliana Andersson och jag är kursledare i ukrainska. 2016, vid 20 års ålder, flyttade jag till Sverige från Mariupol, Ukraina. Träning och bokläsning är mina främsta intressen efter språk.

Syftet med kursen i ukrainska är att inte endast lära dig olika ord, bilda fraser och meningar med hjälp av dem, utan även att ge dig kunskap om det ukrainska kulturarvet. På kurstillfällena kommer vi att titta på filmer, lyssna på podcaster och låtar, spela språkutvecklande appar och PRAKTISERA språket. Det är just via språklig praktik som man lär sig språket.

De språk jag använder i min vardag är ukrainska, svenska och engelska. Med all säkerhet kan jag kalla mig en språkvetare. Parallellt med ämneslärarprogrammet på Göteborgs universitet, läser jag kvälls- och helgkurser inom ukrainska och svenska. Jag utbildar mig kontinuerligt inom språk då min syn på livet är att genom lärandet vidgas mina livsperspektiv.

Efter avslutad kurs i ukrainska A1 kommer du att kunna kommunicera på ukrainska om bl.a.: tid, vädret, turism, familj, mat, dagliga rutiner och, sist men inte minst, dig själv på nybörjarnivå.

Är du nervös och fortfarande osäker på om du klarar av kursen? Contra spem spero! – som en ukrainsk poetinna, Lesya Ukrainka, en gång sade – utan hopp hoppas jag! Ta med dig ditt hopp om att du kan greja kursen, resten, kunskaper om ett av de mest melodiska språken i världen, bygger vi upp tillsammans!

”Ну що б, здавалося, слова…
Слова та голос — більш нічого.
А серце б’ється — ожива,
Як їх почує!”

“Well, mere words, it seems…
Words, the voice - and nothing more.
The heart, however, races – it revives,
With hearing!”

Taras Hryhorovytj Sjevtjenko, 1848

Uliana Andersson är lärare på Folkuniversitetet i Göteborg

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg

info.gbg@folkuniversitetet.se

Kursperiod
5 feb 2024 - 26 feb 2024
Måndag, Onsdag
Antal tillfällen
7
Första tillfället
mån 5 feb 2024 kl 19:30-21:00
  • ons 7 feb 2024 kl 19:30 - 21:00
  • mån 12 feb 2024 kl 19:30 - 21:00
  • ons 14 feb 2024 kl 19:30 - 21:00
  • mån 19 feb 2024 kl 19:30 - 21:00
  • ons 21 feb 2024 kl 19:30 - 21:00
  • mån 26 feb 2024 kl 19:30 - 21:00
Plats
Norra Allégatan 6, 41301 GÖTEBORG
Visa på karta
Studietimmar
14
Kurs-ID
306096
Pris
2525 kr