Innehåll
Väl på Landsort promenerar vi över ön och gör utvikningar mot hällarna. På fågelstationen får vi en guidad visning – vi får lära oss hur en ringmärkning går till och varför man ringmärker. Vi kommer att få se några fåglar på riktigt nära håll – det är alltid lika spännande! Den guidade visningen på fågelstationen ingår i kurspriset. Det blir lite historia om ön också, vi besöker pestkyrkogården, en militär bunker och labyrint. På ön finns Sveriges äldsta bevarade fyr, den uppfördes 1689 och är statligt byggnadsminne sedan 1935.
Du får kunskap om fåglars utseende, beteenden och läten, liksom hur man artbestämmer på avstånd och i flykt. Vår kunniga ciceron är Gigi Sahlstrand.
Upplägg
Vi utgår från Ankarudden på Torö, parkering finns intill. Båtresan tur och retur Ankarudden–Landsort betalas ombord på färjan (ca 200 kr tor, lägre för pensionär) och ingår inte i kurspriset.
Mot slutet av dagen sammanfattar vi vad vi hört och sett och fyller i artlistan som du får. Medtag fika/matsäck och klä dig väl. Du får detaljerad information om samlingsplats etc före kursstart. Kursledaren tar med kikare för utlåning om du inte har en egen.
Samåkning brukar kunna arrangeras mot delad bensinkostnad.
Vem kan gå kursen?
Kursen passar både dig som är nybörjare och dig som är mer rutinerad och vill fräscha upp dina kunskaper och komma ut i natursköna fågelrika områden.
Samling
Samlingsplats anges i kallelsen.
Kursledaren
Gigi Sahlstrand arbetar heltid som fågelguide, både i Sverige och utomlands. Hon är ledamot i riksstyrelsen BirdLife Sverige.
Kursledare
Gigi Sahlstrand
”Sommaren 2012 lämnade jag IT branschen för att satsa på min hobby, fågelskådning – det roligaste som finns! Det var ett av de modigaste och bästa beslut jag har tagit i mitt liv. Det finns få professionella fågelskådare i Sverige och jag är den enda kvinnan.”
År 2010 fick Gigi BirdLife Sveriges fina utmärkelse “Silvertärnan” för bland annat sitt engagemang att stötta nybörjare, främst kvinnor, att komma igång med fågelskådning.
I februari 2009 tog hon initiativet att starta det kvinnliga nationella nätverket Rapphönan som har bidraget till många nya skådare och fått stor publicitet i media.
Det prestigefulla ”Rosenbergpriset” fick författarkollegan Eva Stenvång-Lindqvist och Gigi år 2012 för boken “Börja skåda fågel”. Under våren 2017 medverkade hon som domare i den populära serien “Det stora fågeläventyret” på SVT 1. Programmet blev senare nominerat till Kristallengalan.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm