Fågelskådning – Fågelsång på Eldgarnsö, Mälaröarna

Plats Stockholm

Eldgarnsö ute på Mälaröarna är en fantastisk fågellokal om våren. Fågelguiden Gigi Sahlstrand ger kunskap om karaktärsdrag för artbestämning liksom grundläggande fågelkunskap.

Boka reservplats

Eldgarnsö är känt bland fågelskådare. På våren är ön bedårande vacker med vitsippor och lungört. På ön häckar både fiskgjuse, ormvråk, lärkfalk, törnskata och många fler; havsörn kan man se året om. På ön, som för övrigt omringas av Mälaren men har vägförbindelse med Färingsö, finns både löv- och barrskog, fält, hagar och ängar. Det ger en bra förutsättning att få en mångfald av fågelarter som sjunger, både från land och från vattnet. Har vi lite tur kan vi även få höra rördrommens dova tutande. 

Samling och utrustning

Samling Eldgarnsö parkering. Du får en detaljerad beskrivning i kallelsen hur du tar dig dit med buss 317 från Brommaplan till Karlskär. Möjlighet till samåkning finns. Meddela gb@fagelguidning.se om du vill samåka eller har egen bil och kan ta passagerare. Delad bensinkostnad för samåkning. Buss 317 från Brommaplan 07.19, framme Karlskär 08.18. Sedan promenad 2 km. Samåkning finns möjlighet till och hämtning vid Karlskär. Buss tillbaka går 14.53 från Karlskär. Vi kommer följa delvis slingan på Eldgarnsö, ca 5 km. Möjlighet till bad vid gamla ångbåtsbryggan där vi äter lunch eller fikar. Ledaren har med sig kikare för utlåning.

Kursledaren

Gigi Sahlstrand arbetar heltid som fågelguide, både i Sverige och utomlands. Hon är ledamot i riksstyrelsen BirdLife Sverige.

 

 

 

 

Kursledare

Gigi Sahlstrand

”Sommaren 2012 lämnade jag IT branschen för att satsa på min hobby, fågelskådning – det roligaste som finns! Det var ett av de modigaste och bästa beslut jag har tagit i mitt liv. Det finns få professionella fågelskådare i Sverige och jag är den enda kvinnan.”

År 2010 fick Gigi BirdLife Sveriges fina utmärkelse “Silvertärnan” för bland annat sitt engagemang att stötta nybörjare, främst kvinnor, att komma igång med fågelskådning.

I februari 2009 tog hon initiativet att starta det kvinnliga nationella nätverket Rapphönan som har bidraget till många nya skådare och fått stor publicitet i media.

Det prestigefulla ”Rosenbergpriset” fick författarkollegan Eva Stenvång-Lindqvist och Gigi år 2012 för boken “Börja skåda fågel”. Under våren 2017 medverkade hon som domare i den populära serien “Det stora fågeläventyret” på SVT 1. Programmet blev senare nominerat till Kristallengalan. 

Fotografi på Gigi Sahlstrand

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
27 maj 2024 - 27 maj 2024
Måndag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
mån 27 maj 2024 kl 08:45-14:00
Studietimmar
7
Kurs-ID
111952
Pris
675 kr