Mål
Efter kursen har du fått praktiska erfarenheter av att förädla frukt och grönsaker på ett svinnsmart sätt. Du har även lärt dig några grundläggande tekniker och principer som du kan utgå från när du experimenterar vidare på egen hand.
Målgrupp
Kursen riktar sig till alla med någon form av intresse eller nyfikenhet för mat. Inga förkunskaper krävs.
Innehåll
Vid varje kurstillfälle ägnar vi oss åt att framställa en specifik produkt, exempelvis:
- Mjölksyrade grönsaker
- Chutney
- Saft och sylt
- Grönsaksbuljong
Parallellt med det praktiska arbetet går vi igenom de grundläggande teknikerna och principerna för mathantverket – alltifrån hur man jobbar säkert med en kniv till hur man ser till att en glasburk är riktigt steriliserad.
Arbetssätt
Korta genomgångar och demonstrationer varvas med eget praktiskt arbete, med löpande instruktioner från kursledaren. Hela gruppen framställer gemensamt en stor sats av respektive produkt och delar lika på de färdiga burkarna/lådorna/flaskorna.
Kursmaterial
Tips på kurslitteratur får du i kallelsen. Du får också ett recepthäfte som kursledaren satt ihop.
Alla nödvändig köksutrustning finns att låna, men du får gärna ta med egna knivar. Ta också gärna med förkläde, keps/mössa och burkar/flaskor/lådor att hälla upp de färdiga produkterna i.
En liten kostnad tillkommer för råvarorna, betalas på plats via Swish
Om kursledaren
Elle Boman är legitimerad gymnasielärare i tyska och latin, och har även jobbat många år med vegetarisk matlagning inom olika sammanhang. 2018–2020 ansvarade hen för matlagningen på Folkköket i Majorna, ett ”social dining”-projekt som kombinerade förädling av svinnråvaror med folkbildande volontärsarbete. På senare år har Elle bland annat lagat maten på festivalen Skogsfesten och på Naturskyddsföreningens årliga Snokläger.
Kursledare
Elle Boman
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg