Matförädling: Svinnsmart mathantverk - förädla frukt & grönsaker

Plats Göteborg

Att minska matsvinnet har aldrig varit roligare! I den här kursen utforskar vi gamla och nya sätt att förädla frukt och grönsaker hemma. Sätt lite guldkant på vardagsmaten, samtidigt som du skonar både naturen och plånboken!

Boka nu

Mål

Efter kursen har du fått praktiska erfarenheter av att förädla frukt och grönsaker på ett svinnsmart sätt. Du har även lärt dig några grundläggande tekniker och principer som du kan utgå från när du experimenterar vidare på egen hand.

Målgrupp

Kursen riktar sig till alla med någon form av intresse eller nyfikenhet för mat. Inga förkunskaper krävs.

Innehåll

Vid varje kurstillfälle ägnar vi oss åt att framställa en specifik produkt, exempelvis:

  • Mjölksyrade grönsaker
  • Chutney
  • Saft och sylt
  • Grönsaksbuljong

Parallellt med det praktiska arbetet går vi igenom de grundläggande teknikerna och principerna för mathantverket – alltifrån hur man jobbar säkert med en kniv till hur man ser till att en glasburk är riktigt steriliserad.

Arbetssätt

Korta genomgångar och demonstrationer varvas med eget praktiskt arbete, med löpande instruktioner från kursledaren. Hela gruppen framställer gemensamt en stor sats av respektive produkt och delar lika på de färdiga burkarna/lådorna/flaskorna.

Kursmaterial

Tips på kurslitteratur får du i kallelsen. Du får också ett recepthäfte som kursledaren satt ihop.

Alla nödvändig köksutrustning finns att låna, men du får gärna ta med egna knivar. Ta också gärna med förkläde, keps/mössa och burkar/flaskor/lådor att hälla upp de färdiga produkterna i.

En liten kostnad tillkommer för råvarorna, betalas på plats via Swish

Om kursledaren

Elle Boman är legitimerad gymnasielärare i tyska och latin, och har även jobbat många år med vegetarisk matlagning inom olika sammanhang. 2018–2020 ansvarade hen för matlagningen på Folkköket i Majorna, ett ”social dining”-projekt som kombinerade förädling av svinnråvaror med folkbildande volontärsarbete. På senare år har Elle bland annat lagat maten på festivalen Skogsfesten och på Naturskyddsföreningens årliga Snokläger.

Kursledare

Elle Boman

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg

info.gbg@folkuniversitetet.se

Datum
15 sep. 2025 - 6 okt. 2025
Måndag
Antal tillfällen
4
Första tillfället
mån 15 sep. 2025 kl 18:00-20:15
  • mån 22 sep. 2025 kl 18:00 - 20:15
  • mån 29 sep. 2025 kl 18:00 - 20:15
  • mån 6 okt. 2025 kl 18:00 - 20:15
Plats
Norra Allégatan 6, 41301 GÖTEBORG
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
314945
Pris
1750 kr