Köksträdgården i praktiken

Plats Stockholm

Lär dig hur du skapar en köksträdgård och hur du kan odla utifrån vintersådd. Kursen avslutas med ett sista kurstillfälle i Odlingen i Fagerdala på Värmdö.

Boka nu

Välkommen till en grundkurs i odling där vi arbetar teoretiskt och praktiskt kring jord, odlingsbäddar och sådd. Här varvas teori med praktik, du får blanda eget odlingssubstrat och göra enkla jordprov, du får lära dig om olika typer av odlingsbäddar och hur du sår och omplanterar för att få bästa resultat. Vi avslutar kursen med en praktisk dag på Odlingen i Fagerdala för inspiration och praktisk arbete.

Målgrupp

Denna kurs riktar sig till alla som är intresserade av att odla.

Mål

Att lära dig känna till grunderna för en lyckad odling med fokus på en god jord, kloka växtplatser, friska och näringsrika grödor och skapa en förståelse för hur du på ett enkelt och hållbart sätt kan anlägga en köksträdgård och starta en tidig vintersådd. 

Förkunskaper

Det krävs inga förkunskaper i ämnet.

Innehåll

Kursen består av fyra olika avsnitt där vi lär oss om olika viktiga inslag för att uppnå en köksträdgård.

Kurstillfälle nr 1. Jorden – det svarta guldet 

Mål: Att känna till och förstå hur jord bildas. Att bli bekant med de vanligaste jordartstyperna. Att känna till vad jordens mikroliv är och hur man kan gynna mikrolivet. Att kunna genomföra ett enkelt jordprov och veta hur man kan jordförättra på ett hållbart sätt. 

Teoridel: Genomgång av vad jord är och hur den bildas, några vanliga jordtyper, några vanliga bakterier och svamphyfer som hjälper till i odlandet, hur man jordförbättrar ler- och sandjord.

Praktisk del: Deltagarna får blanda till eget odlingssubstrat med hjälp av kompostjord, stallgödsel, biokol, hönsgödsel och trädgårdsskrufs. Deltagarna får göra ett enkelt jordprov med jord som de har med sig från sin egen trädgård eller som de får av mig 

Kurstillfälle nr 2. Anläggning av olika odlingsbäddar

Mål: Att få kunskap om några viktiga förutsättningar i placering av sin odling. Att få kunskap om olika typer av bäddar som hugelbäddar, lasangebäddar, kompostbäddar och dess fördelar och nackdelar. Att känna till begrepp som ståndort, klimatzon, växtzon. 

Teori: Genomgång av olika typer av odlingsbäddar. Genomgång av odlingstypiska begrepp som ståndort, klimatzon och växtzon. 

Praktik: Vi anlägger två olika typer av odlingsbäddar (i miniformat i klassrum eller ute hos mig i Odlingen) Vi bygger ett växtstöd och en inramning som är lämpliga att ha i sin köksträdgård. Allt med återvunnet material och vi använder enkla handverktyg. 

Kurstillfälle nr 3. Vintersådd och vilka grödor man kan så

Mål: Att få kunskap om vilka grödor som passar att så under den kalla årstiden och hur man tar hand om dem. 

Teori: Genomgång av grödors behov och förutsättningar inför vintersådd. Olika sätt att vinterså. Vi pratar växtskydd och planthälsa. 

Praktik: Vi sår grödor i små odlingsbrätten som deltagarna sedan tar hem som ett avslut. 

Kurstillfälle nr 4. En praktisk dag på Odlingen i Fagerdala

Vi får prova på att anlägga två olika odlingsbäddar, så, samt bygga en inramning till köksträdgården.

Arbetssätt

Vi kommer att arbeta med olika inlärningsmoment under kursen.

  • Föreläsningar och teoripass
  • Diskussioner
  • Erfarenhetsutbyten
  • Praktiskt arbete

Kursen går 3 kvällar onsdagar med det sista fjärde kurstillfället lördagen 13/9 i kursledarens egna odlingar på Värmdö - Odlingen i Fagerdala.

Adress: Dalängsvägen 9b, 13956 Värmdö. Man kan åka bil och parkera på gården eller ta buss 440 från Slussen och gå av i Fagerdala för att sedan promenera ca 5 min. Busstider samt vägbeskrivning skickas via mail då höstens nya tidtabell finns tillgänglig. Vi ordnar med kaffe, te och hembakat medtag egen lunch om du vill äta.

Kursmaterial

Vi utgår från kursledarens eget studiematerial.

 

Kursledare

Sofia Grip

Sofia Grip är utbildad förädlingsodlare vid DaCapo i Mariestad. Som förädlingsodlare jobbar hon idag med att odla köks- och trädgårdsväxter till försäljning i sitt eget företag Odlingen i Fagerdala ute på Värmdö där hon även förädlar de produkter som hon odlar. Arbetet med sin egen odling förenar hon med att jobba i en handelsträdgård samt som trädgårdsmästare. Sofia är också medlem i Snittblomsodlarnas riksförbund där man arbetar för en hållbar och lokal produktion av snittblommor. Hon ger även gästföreläsningar i ämnet odling, märkning och entreprenörskap och är utbildad lärare sedan 20 år.

"För några år sedan så gjorde jag min passion till mitt yrke. Jag brinner för odling och för att skapa kunskap kring odlande och trädgård och har som mål att skapa odlingsmöjligheter i mina möten med kunder och besökare. Jag möter en stor efterfrågan både på kunskap kring odling men också efter lokalt odlade grönsaker, lokalt förädlade produkter och blommor. Det här är framtiden och där vill jag vara med och bidra!"

"Som lärare är det också en stor förmån att få dela med mig av mina kunskaper men också att skapa mötesplatser för att ta del av varandras erfarenheter och lärdomar. Att undervisa är fantastiskt roligt! Att gå en kurs hos mig är att både får lyssna, reflektera, samtala men också att få prova på att anlägga odlingsbäddar, så och skörda samt att få nycklarna till det viktigaste av allt – att odla vår jord."

"Målet med min undervisning är att väcka odlingsglädje och möjliggörande hos deltagarna. Genom kunskap och praktiskt arbete skapar vi delaktighet och aktivitet – två nycklar till ett framgångsrikt lärande."

Fotografi på Sofia Grip.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Datum
26 aug. 2025 - 12 sep. 2025
Onsdag, Lördag
Antal tillfällen
4
Första tillfället
tis 26 aug. 2025 kl 17:30-20:30
  • ons 3 sep. 2025 kl 15:30 - 18:30
  • ons 10 sep. 2025 kl 15:30 - 18:30
  • lör 13 sep. 2025 kl 09:00 - 12:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
16
Kurs-ID
128085
Pris
1950 kr