Odla. Vatten som resurs – ta tillvara regnvatten

Plats Stockholm

Vatten – en grundförutsättning för allt liv. Hur tar vi tillvara det vatten vi har och som faller som nederbörd? I dessa tider av klimatförändringar behöver vi hitta nya strategier för bevattning av trädgårdar och odlingar. Kursledaren vägleder med kunskap och praktiska realiserbara tips.

Boka nu

Innehåll

Regnvatten är en fantastisk tillgång som kan utnyttjas! Det finns mycket vi kan göra i våra trädgårdar för att ta vara på regnvattnet och använda det för att skapa en vacker och hållbar trädgård. Förutom att samla vattnet från takrännor i regntunnor kan man anlägga gröna tak och skapa så kallade regnbäddar – eller raingardens på engelska. 

Du får lära dig:

  • klimatsmart odling – hur du får en frodig trädgård utan att slösa på vatten
  • vilka vinster det finns med att ta hand om regnvatten
  • hur du skördar regnvatten och använder till bevattning
  • synliggörande av vatten i den privata trädgården, t.ex. damm eller annan vattenspegel
  • anläggning av regnbädd. 

Bättre mikroklimat och ekologisk mångfald

Vatten i trädgården ökar den biologiska mångfalden, det behövs till exempel vattenhål för bin och andra pollinatörer. Med en regnbädd går det att skapa fina planteringar, odla grönsaker med mindre bevattning, få ett bättre mikroklimat och gynna den biologiska mångfalden.

Kursledaren

Annika Runnerstam är trädgårdsmästare med inriktning på ekologisk odling och entreprenörskap, utbildad på Skillebyholm. Hon driver företagen 'Grow your own Nordic', inom digital odlingsplanering, och 'Odla Grönt Stockholm' där hon bland annat har arbetet med gröna lösningar för omhändertagande av dagvatten på kvartersmark. Annika brinner för att inspirera fler till att börja odla och har lång erfarenhet såväl från hemmaodling som professionell.

 

Kursledare

Annika Runnerstam

Annika Runnerstam är trädgårdsmästare med inriktning på ekologisk odling och entreprenörskap, utbildad på Skillebyholm. Hon brinner för att inspirera fler till att börja odla och har lång erfarenhet såväl från hemmaodling som professionell.

Hennes stora intresse för odling, miljö och hållbarhet fick henne att ta steget att byta karriär från civilingenjör till trädgårdsmästare. Hon driver två företag, Odla grönt Stockholm inriktat på trädgårdsdesign och skötsel med särskilt fokus på ätbar odling, och Odla Ätbart (www.odlaatbart.se) – en digital odlingshandbok med fokus på grönsaker och andra ätbara växter som hon utvecklat tillsammans med en kollega.

 Annika Runnerstam

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
21 maj 2024 - 21 maj 2024
Tisdag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
tis 21 maj 2024 kl 18:00-20:15
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
3
Kurs-ID
112194
Pris
525 kr