Workshop Liten Fårguidning för Nyfikna

Plats Norrköping

Är du nyfiken på får, lamm och ull eller kanske undrar hur stor hage en liten flock behöver? Lär dig mer om att ha får med Folkuniversitetet i Norrköping.

Boka nu

Kursinnehåll

  • Vad innebär det att hålla får?
  • Användningsområden, raser och ull i olika former
  • Hur går man vidare om man vill lära mer
  • Visning utrustning och får.

Genomgång, möjlighet att ställa frågor och utvecklande samtal i gruppen, som i sin tur leder till fler frågeställningar som läraren besvarar. I kursen ingår även skriftlig information.

Kom i varma, oömma kläder och skor som inte på besök hos höns och får. Ta med dig sittunderlag, penna, papper, skrivunderlag och gärna varmt fika efter eget önskemål.

Vi kommer vistas utomhus eller i tält.

Pia Ottosson som håller denna workshop brinner för att visa på varierande sätt att hålla djur och höja medvetenheten om hur olika lösningar kan se ut i stegen mellan producent – konsument.

Oavsett om du bara är nyfiken eller överväger att skaffa får (för sällskap, naturvård, gödsel, ull, mjölk, kött eller päls), har workshopens syftet att sprida kunskap. Du får tillfälle att höra andra deltagares frågor, får idéer och inspiration, samt möjlighet att se nya möjligheter i fårvärlden.

För hundra år sedan levde vi oftare med tamdjur och självhushållning. Många på landsbygden utbildade sig på lanthushåll-och lantbruksskolor. Idag finns det en efterfråga på svenskt lammkött i butikerna, bland annat för dess goda kvalitet.

Uppsamling och sortering av ull för återbruk är fortfarande i dess linda. Det svenska natur- och kulturlandskap behöver betas av djur för att hålla sig öppet och inte växa igen med sly. Detta för både rekreation och biologisk mångfald. Var med och bidra till detta.

Kursledare

Pia Ottosson

Pia bor i Fridhem, en fd skogvaktarbostad i Gårdeby socken mellan Söderköping, Norrköping och Linköping. Tillsammans med sin sambo Lars har hon bland annat får och egen tillverkning av Trädgårdshonung.

– Jag brinner för att visa olika sätt och syften med att hålla djur och odla i varierande skala. Jag vill också höja medvetenheten om hur olika lösningar kan se ut i stegen mellan producent och konsument för den som kanske själv vill pröva.

– Det är väldigt inspirerande att möta alla kursdeltagare med olika bakgrund och ha givande dialoger kring de idéer som växer fram. Jag delar gärna med mig av mina egna tips och misstag från både tidigare anställning och egen verksamhet. Trots jordbruksutbildning, etologistudier, erfarenhet från försöksverksamhet, naturbruksundervisning, KRAV-kontroll, jobb hos myndigheter och egna äventyr blir jag aldrig fullärd.

Pia Ottosson, lärare på Folkuniversitetet i Norrköping

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Norrköping

info.norrkoping@folkuniversitetet.se

Kursperiod
12 maj 2024 - 12 maj 2024
Söndag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
sön 12 maj 2024 kl 10:00-12:15
Studietimmar
3
Kurs-ID
110910
Pris
575 kr