Hur mår djur – kan djurens ansiktsuttryck ge oss insikt i deras smärtupplevelser?

Plats Distans

Hur mår djur – kan djurens ansiktsuttryck ge oss insikt i deras smärtupplevelser?

Boka nu

Hur mår djur – kan djurens ansiktsuttryck ge oss insikt i deras smärtupplevelser?
Att vi grimaserar när vi har ont är sedan länge välkänt, men också ingången till ett stort forskningsområde. Genom att förstå vilka kombinationer av ansiktsrörelser som uppkommer vid olika känslotillstånd och smärta, har man t.ex. kunnat ta fram metoder för smärtbedömning hos patienter som inte kan uttrycka sig verbalt. För ca 10 år sedan började liknade forskning på djur att ta fart. Råttor, möss, kaniner, katter, hundar och hästar är exempel på djurslag som alla visar specifika kombinationer av ansiktsrörelser vid smärta (i dagligtal kallat ”pain face”). Jag forskar på de små ansiktsrörelser som hästar gör vid smärta, samt undersöker, tillsammans med mina kollegor, om liknande rörelser ses hos smärtpåverkade kor. Målet är att förbättra djurvälfärden genom att upptäcka tecken på smärta i tid. 

Så, hur ser det ut när en häst grimaserar vid smärta? Gör den på samma sätt som människor? I det här föredraget kommer jag att prata om vilka ansiktsuttryck som ses hos olika djurslag vid smärta med fokus på häst, den senaste forskningen i området, samt framtida möjligheter. Jag kommer även att med bilder och videor ge exempel på vad man kan titta efter i ansiktet. 

Katrina Ask är doktor i veterinärmedicin och arbetar som lärare och forskare vid institutionen för husdjurens biovetenskaper på SLU. Hon forskar på ortopedisk smärta hos hästar och kor och undervisar veterinär- och djursjukskötarstudenter i rörelseapparatens anatomi.

Föredraget hålls på Zoom, länk skickas ut v.21.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala

info.uppsala@folkuniversitetet.se

Kursperiod
20 maj 2024 - 20 maj 2024
Måndag
Antal tillfällen
0
Första tillfället
mån 20 maj 2024 kl 18:00-19:00
Plats
Https://zoom.se/join,
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
204328
Pris
0 kr