Botswana, Zambia och Malawi – en zon av fred i södra Afrika

Plats Uppsala

Ämnet samhällskunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt.

Ofta så förknippas Afrika med negativa saker såsom etniska motsättningar, krig och svält. Till viss del går det att förstå denna bild då flera länder på kontinenten genomgått långdragna och intensiva konflikter. Denna negativa bild är dock inte allomfattande och bortser från den stora variation av krig och fred som finns i Afrika. I den här föreläsningen berättar Johan Brosché om fred i Botswana, Malawi och Zambia. Omringade av sju länder som utstått väpnade konflikter under delar av sin tid som självständiga stater, så utgör Botswana, Malawi och Zambia själva en fredszon förskonad från väpnad konflikt sedan de blev självständiga för 60 år.  

Johan Brosché är docent i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet samt docent i internationella relationer vid Stockholms universitet. Under de senaste 20 åren har han forskat och undervisat om krig och fred. Geografiskt har han fokuserat mest på Afrika, framförallt Sudan, Sydsudan, Malawi, Zambia och Botswana.

 

Föreläsningen är ett samarbete mellan Folkuniversitetet och Gävle stadsbibliotek. Föreläsningen genomförs med ekonomiskt stöd från Folkuniversitetetsföreningen.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala

info.uppsala@folkuniversitetet.se

Kursperiod
14 maj 2024 - 14 maj 2024
Tisdag
Antal tillfällen
0
Första tillfället
tis 14 maj 2024 kl 18:00-19:00
Plats
Nygatan 25, 80320 GÄVLE
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
204002
Pris
0 kr