Runt om i världen dör dagligen gravida kvinnor och små barn. Miljoner fler riskerar att drabbas av sjukdomar och bristande tillgång till hälso- och sjukvård.
Det globala hälsobefrämjande arbetet är av stor betydelse för att minska utsattheten, och det krävs både akuta och långsiktiga, samordnade insatser. Arbetet har varit framgångsrikt, men nedskärningar inom det globala biståndet slår nu hårt mot internationella samarbeten och forskningsprogram som byggts upp under decennier.
Sedan Donald Trump återvände som president i USA har stora delar av landets bistånd strypts, liksom finansieringen av internationella organisationer som arbetar med global hälsa och akut nödhjälp. Det finns en liknande utveckling i Europa, bland annat i Sverige där regeringen har gjort nedskärningar i Sidas budget och slopat stödet till UNRWA. Sammantaget påverkas insatserna inom till exempel hiv, malaria, mödravård och vaccinationer i världens fattigaste länder.
Varför drar USA och andra rika länder ner på sitt bistånd just nu? Hur påverkar nedskärningarna globala hälso- och forskningssamarbeten? Vilka konsekvenser får det för de lärdomar världen gjorde under covid-19? Kommer vi att vara redo för nästa pandemi?
Välkommen på AW med forskare!
Medverkande
Magnus Gisslén, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten samt professor och överläkare, Avdelningen för infektionssjukdomar, Göteborgs universitet
Gunilla Krantz, seniorprofessor i global hälsa, Göteborgs universitet
Fler medverkande tillkommer
Samtalsledare
Mattias Hagberg, journalist och författare
Plats
Pustervik, Järntorgsgatan 12, Göteborg
Övrig information
Fri entré. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.
Dörrarna öppnar kl. 17.00.
Mat och bar.
After work med forskare arrangeras av Folkuniversitetet och Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet i samarbete med Pustervik.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg