Att bli förälder är bland det mest omtumlande en människa kan vara med om, och en händelse som förändrar livet i grunden. Föräldraskap och barnafödande är också omdebatterade frågor i gränslandet mellan det personliga och det politiska som engagerat i alla tider.
År 1755 lanserades Sveriges första statliga föräldrarådgivning. Sedan dess har det svenska föräldraskapet bytt skepnad många gånger, och präglats av både expertråd och förändrade samhällsnormer.
Hur har det moderna föräldraskapet vuxit fram, och hur skiljer sig föräldraskap nu och då? Hur påverkas människor psykologiskt av att bli föräldrar? Mår föräldrar sämre i dag jämfört med tidigare? Finns det skillnader mellan kvinnor, män och olika familjeformer? Hur påverkas barnen? Varför ser vi en trend av sjunkande barnafödande just nu?
Medverkande
Elin Alfredsson, leg. psykolog och universitetslektor i psykologi, Göteborgs universitet
Maja Larsson, journalist och författare. Aktuell med boken ”Föräldrarnas födelse: 250 år av experter, släktingar och andra som lagt sig i”
Erik Mägi, doktorand i civilrätt, Göteborgs universitet
Samtalsledare
Mattias Hagberg, journalist och författare
Plats
Pustervik, Järntorgsgatan 12, Göteborg
Övrig information
Fri entré. Begränsat antal platser. Ingen föranmälan.
Dörrarna öppnar kl. 17.00.
Mat och bar.
After work med forskare arrangeras av Folkuniversitetet och Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet i samarbete med Pustervik och med stöd från Folkuniversitetsföreningen.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg