Byggemenskaper på Gotland

Plats Visby

Vad är en byggemenskap och hur fungerar en sån grupp? Det kommer du att ha svar på efter kursen. Du lär dig vad både bygg- och bogemenskaper är och hur de fungerar.

Boka nu

Dina visioner kan bli verkliga!

På Gotland finns tre tomter på landsbygden som byggemenskaper har möjlighet att bygga på. Region Gotland äger tomterna och regionen möjliggör för byggemenskaper att söka markanvisning för dessa. Tomterna ligger i Fårösund, Katthammarsvik och Klintehamn.

Förhoppningsvis bildas en till tre grupper efter kursen. Grupper som vill arbeta vidare som byggrupp i varsin studiecirkel för att söka markanvisning för en av tomterna.

Kort om byggemenskaper

Byggemenskaper kommer till när en grupp människor går samman för att planera, bygga och bo tillsammans. Huset utformas efter gruppens tankar om hur de vill bo och leva. Den traditionella byggprocessen förändras och vanliga människor är byggherrar. Byggemenskaper bygger ofta som kooperativ och för gemenskap i allehanda former, med hållbara material och för mångfald.

Mål 

Du vet mer om alternativa boendeformer och hur du kan skapa alternativ för ditt eget framtida boende.

Förkunskaper 

Du behöver inga förkunskaper.

Kursinnehåll 

Dagen kommer börja med kunskapspåfyllnad. Kursledaren berättar om bygg- och bogemenskaper i Sverige och Tyskland. Gruppen arbetar i workshop-form. Du lär dig mer om vilken föreläsningsform som passar för en byggrupp och lite om ekonomiska förutsättningar. Du tar fram ett visionsdokument för ditt framtida boende själv eller tillsammans med andra kursdeltagare.

Kursupplägg 

· Presentationsrunda

· Föreläsning

· Incheckning

· Workshop

· Workshop fördjupning av kunskap

· Hur du vill gå vidare med dina visioner

· Avslutning

Bra att veta 

Ta med en anteckningsblock och penna, samt en matlåda.

Kursledare

Jenny Lundahl, arkitekt, projektledare och omställare med soloföretag. Medarbetare i Omställningsbyrån.

Kursledare

Jenny Lundahl

Jenny Lundahl är arkitekt, projektledare och omställare med soloföretag. Hon är även medarbetare i Omställningsbyrån.

"Jag har tränat Tai Chi Chuan sedan början av 1990-talet. Jag undervisar i den korta Yang-formen efter familjen Yang och mästaren Chen Man-Ching. Han förenklade Yang-formen så att fler skulle ha möjlighet att lära sig den. Formen tar cirka tio minuter att göra. Min lärare är Anne Külper i Stockholm. Jag har även studerat för Chen Man Chings elev Ben Lo som var verksam i San Fransisco och Lenzie Williams som är Bens elev."

"När jag flyttade till Gotland 2010 saknade jag träningskamrater och började undervisa. Jag försörjer mig genom samtal om hållbarhet som arkitekt, soloföretagare och projektledare. Jag är verksam i nätverket Omställningsbyrån där vi tillsammans odlar en plats där nya berättelser kan gro."

Fotografi av Jenny Lundahl.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Visby

info.visby@folkuniversitetet.se

Kursperiod
18 maj 2024 - 18 maj 2024
Lördag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
lör 18 maj 2024 kl 10:00-14:30
Plats
Merkuriusgatan 1, 62141 VISBY
Visa på karta
Studietimmar
6
Kurs-ID
116010
Pris
550 kr