Vi guidar dig genom smaker, dofter, historier och traditioner – med noggrant utvalda delikatesser att provsmaka vid några av tillfälle. Mellan tillfällena får du inspirerande valfria uppgifter att prova hemma – med dryckesförslag. Dessutom får du möjligheten att få introduktion till det italienska språket med fokus på mat, dryck och resa, så att du kan använda språket när du utforskar Italien på egen hand.
Målgrupp
Matintresserade som vill lära sig mer om Italiens rika matkultur och delikatesser utan att behöva laga mat, och som är nyfikna på att lära sig använda italienska för resa och matupplevelser.
Mål
Deltagarna får en djupare förståelse för Italiens matkultur och dess koppling till vin- och dryckestraditionen, utan att någon matlagning eller vinprovning sker på plats. Fokus ligger på att upptäcka smaker, dofter, historia och råvaror genom provsmakning, visuellt material och gemensam reflektion. Utöver får du lära dig enkla italienska fraser och uttryck.
Kursinnehåll
• Förstå hur Italiens olika klimat, jordmån och traditioner påverkar vinernas unika smaker.
• Lära känna de viktigaste vinregionerna och deras historia,
• Få en djupare förståelse för typiska italienska druvor som Nebbiolo, Sangiovese och Nero d’Avola.
• Upptäcka hur vinerna harmonierar med regionala maträtter och delikatesser, och få tips på mat- och vinkombinationer. Lär dig om ostar, charkuterier, olivoljor och sötsaker från olika delar av Italien.
• Praktiska fraser och ord i italienska språket med fokus på mat,dryck och resa.
Få inspiration till hur du skapar egna antipasto-tallrikar och smakbrickor hemma.
Ingen matlagning – bara njutning, kunskap och inspiration. En perfekt kurs för dig som älskar mat, kultur och vill resa med smaklökarna som kompass!
I kurspriset ingår det smakprov av italienska delikatesser under tre tillfällen.
Kursledare
Niklas Andersson är kursledare med fokus på medelhavsköket och viner från Italien och Spanien. Han leder kurs där mat och dryck blir en upplevelse som kombinerar smak, kultur och gemenskap. Med mångårig erfarenhet av att arrangera matlagningsaktiviteter och dryckesprovningar för både företag och privatpersoner, i Sverige och utomlands, skapar han inspirerande tillfällen där deltagarna får upptäcka nya smaker och fördjupa sina kunskaper.
Davide Delle Chiaie är kursledare i italienska. Han kommer från Modena i norra Italien och har en doktorsexamen i italiensk lingvistik och har lång erfarenhet av att utbilda och undervisa deltagare på olika nivåer.
Kursledare
Niklas Andersson
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Västerås