Kvinnor som minnesbärare – Släktband och identitet i medeltidens Sverige

Plats Söderköping

Föreläsare Margaretha Nordquist, Fil.dr. och lektor i medeltidshistoria vid Stockholms universitet och Centrum för medeltidsstudier (CMS)

Att känna till sin släkthistoria var av stor betydelse i det medeltida Sverige – inte minst för frågor om arv, jordägande och äktenskap. Men hur fördes denna kunskap vidare inom familjen, i en tid där skriftliga källor var få och historieskrivningen ofta dominerades av män?

I det förmoderna samhället spelade kvinnor en central roll i att bevara och förmedla släktens minne – genom muntlig tradition, religiösa praktiker och i vissa fall genom egna genealogiska skrifter. En av de tidigaste svenska genealogerna var Anna Fickesdotter Bülow, abbedissa i Vadstena i början av 1500-talet, vars släktkrönika inte bara dokumenterar frälsefamiljers förbindelser utan också ger levande inblickar i personliga familjeminnen.

Föredraget lyfter fram exempel på hur kvinnor agerade som aktiva minnesbärare och skapare av släktskildringar – ofta med både kunskapssökande och emotionella syften. Genom dessa texter kan vi få glimtar av livserfarenheter och olika förhållningssätt till det förflutna. Här möts praktisk nytta, identitet och känsla i släktskildringar som var lika mycket ett verktyg för samtiden som ett avtryck i historien

Föreläsningen ges med stöd från Folkuniversitetsföreningen.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Norrköping

info.norrkoping@folkuniversitetet.se

Datum
31 aug. 2025 - 31 aug. 2025
Söndag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
sön 31 aug. 2025 kl 18:30-20:00
Plats
St. Larsgatan 3, 61430 SÖDERKÖPING
Visa på karta
Studietimmar
1
Kurs-ID
130101
Pris
0 kr