Föreläsning: Mathistoria utifrån boken Varje tugga är en tanke.

Plats Kungsbacka

Historia handlar om allt vi vet att människor gjort och tänkt innan oss. Ämnet i sig har en lång historia. Människan har alltid haft behov och intresse av att samla erfarenheter och fakta från tidigare generationer. Vare sig du vill lära dig mer om din hembyggd eller om du är intresserad av globala skeenden, kan en...

På en tusendels sekund avgör vi om maten framför oss är ätbar eller inte. Så har det alltid varit – och så kommer det alltid att vara. Men vad ligger egentligen bakom de maträtter vi äter idag? Varför försvinner vissa rätter medan nya tillkommer? Och hur formades den svenska matkulturen till det den är idag?

I denna föreläsning får vi följa den svenska matens idéhistoria – från forntidens överlevnadsmat till dagens kulinariska trender. Vi utforskar hur tusentals val, gjorda av både dig och av människor för länge sedan, har påverkat vad vi anser vara nyttigt, lättlagat, ekonomiskt och hållbart. Maten på din tallrik ikväll är ingen slump, utan resultatet av politik, forskning, marknadskrafter, migration och traditioner.

Välkommen till en tankeväckande föreläsning där varje tugga berättar en historia!

Föreläsare: Richard Tellström, docent i måltidsvetenskap, undervisar och forskar om matkulturhistoria vid Stockholms universitet.

Denna föreläsning ges i samverkan med Kulturhuset Fyren och med stöd av Folkuniversitetsföreningen.

Kursledare

Richard Tellström

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Kungsbacka

info.kungsbacka@folkuniversitetet.se

Datum
1 okt. 2025 - 1 okt. 2025
Onsdag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
ons 1 okt. 2025 kl 18:00-19:30
Studietimmar
1
Kurs-ID
313041
Pris
0 kr