Det värmländska kulturarvet

Plats Karlstad

Värmland är känt för sina rika kulturella traditioner och sin starka berättartradition. I den här kursen utforskar vi det värmländska kulturarvet ur olika teman och perspektiv. Vi dyker ner i de kulturhistoriska skatter som format Värmland och diskuterar samtidigt hur och varför vissa delar av kulturarvet lyfts fram so

Boka nu

Kursupplägg

Kursen är tematiskt indelad och varje tillfälle fokuserar på ett specifikt område av det värmländska kulturarvet. Tillsammans reflekterar vi också över hur kulturarv skapas och används.

Exempel på teman:

  • Värmländska kulturpersonligheter: Från Gustaf Frödings humor, till Selma Lagerlöfs episka berättelser och Rackstadkolonins konstnärliga verk. Vilken roll har dessa personer haft för bilden av Värmland?
  • Det skogsfinska kulturarvet: Utforska hur det skogsfinska kulturarvet växte fram och hur det har blivit en bärande del av Värmlands kulturhistoria. Vilka var finnarna som migrerade till norra Värmland för 400 år sedan, och varför är det viktigt än idag?
  • Industrialisering och avindustrialisering: Flera av Värmlands städer växte fram genom någon form av industri, allt från järnet i Lesjöfors till beredskap i Vålberg. Vissa av dessa industrier lever vidare medan andra har avindustrialiserats och blivit en del av platsens kulturarv. Hur har dessa platser gått från industriella centrum till kulturarvsaktörer?

Vi betraktar även metaperspektiv och diskuterar kulturarvet ur ett bredare perspektiv:

  • Hur och varför väljer Värmland att marknadsföra just dessa delar som sitt kulturarv?
  • Vilka aktörer, som Värmlands museum och Visit Värmland, spelar en roll i att definiera ”det värmländska”?
  • Är det värmlänningarna själva eller turismens behov som avgör vad som anses vara kulturarv?
  • Hur skapas egentligen ett kulturarv, och vad säger detta om vår syn på historia och identitet?

Undervisningsform

Kursen kombinerar föreläsningar med gruppdiskussioner där deltagarna får möjlighet att reflektera och dela sina tankar. Kursen är både informativ och interaktiv, och vi arbetar med att förstå inte bara vad som är kulturarv, utan också varför och hur det formas.

Mål med kursen

Efter kursen kommer du ha en djupare förståelse för det värmländska kulturarvet och dess olika uttryck. Du kommer också ha verktyg för att analysera kulturarv ur ett kritiskt perspektiv – att se hur historia, identitet och turism samverkar för att skapa bilden av en plats.

Kursledare

Josefin Björkqvist

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Karlstad

info.karlstad@folkuniversitetet.se

Datum
5 nov. 2025 - 19 nov. 2025
Onsdag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
ons 5 nov. 2025 kl 17:30-19:45
  • ons 12 nov. 2025 kl 17:30 - 19:45
  • ons 19 nov. 2025 kl 17:30 - 19:45
Plats
Östra Torggatan 5, 65224 KARLSTAD
Visa på karta
Studietimmar
9
Kurs-ID
314335
Pris
1175 kr