Vad kan vi utläsa ur romerska gravinskrifter?
Redan namnet avslöjar den avlidnes sociala ställning: slav, frigiven eller friboren. Den avlidnes ålder, härstamning, familjesituation och yrke framgår. Ibland är inskrifterna korta, schematiska i sitt uttryck, ibland påfallande mångordiga och instruktiva.
Under fem sammankomster studerar vi romarnas syn på döden, var de valde att anlägga sina gravplatser, vilka som ansvarade för gravskötseln (inte sällan begravningsföreningar, collegia), vilken information en gravinskrift skulle förmedla samt djupdyker i många människoöden från romarrikets skilda delar.
Vi varvar föreläsningar och gruppdiskussioner kring texterna som läses i svensk och engelsk översättning. Vi går också igenom grunderna i hur en standardiserad latinsk gravinskrift var uppbyggd. Korta introduktioner till gravinskrifterna, deras innehåll och sammanhang ges av läraren. Tillsammans diskuterar vi innehållet i texterna.
Vem kan gå?
Kursen vänder sig till alla som är intresserade av att lära sig om romarnas syn på livet efter detta och vad vi kan lära oss om romarna utifrån deras gravinskrifter.
Kursupplägg och förberedelse
- Kursen ställer inga krav på förkunskaper.
- Fem sammankomster (två timmar plus paus per gång).
- Det underlag som vi kommer att diskutera under lektionerna mejlas ut cirka en vecka innan varje lektion.
- Du behöver förbereda din mejlbox så att du har utrymme att ta emot kursmaterial inför varje kurstillfälle, liksom eventuellt extramaterial efter kurstillfällena.
- Kursen går på distans, via Zoom, med livesända online lektioner där du kommunicerar direkt med din lärare och dina kurskamrater, precis som i klassrummet.
- Kursen kräver tillgång till dator med kamera, hörlurar med mikrofon samt bra internetuppkoppling.
- Du ombeds ha din kamera på för att skapa en god delaktighet och känsla i gruppen.
- Länken till Zoom mejlas i kallelsen och i välkomstmejlet.
- Max 12 deltagare.
Kursledaren
Izabella Donkow är klassisk arkeolog och antikvetare. Hon är utbildad vid Stockholms universitet, King’s College London och de svenska instituten runt om Medelhavet, där hon har specialiserat sig på senantiken och tidig kristen arkeologi. Hon har tidigare varit verksam som forskarassistent vid Christie’s i London samt har under många år undervisat i Antikens kultur och samhällsliv vid Stockholms universitet och Svenska Institutet i Istanbul. Hennes passion för antiken tar henne ofta till Italien.
Kursledare
Izabella Donkow
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm