Återbruka dina plagg - sy en kjol

Plats Stockholm

Kurs i återbruk/sömnad. där vi väljer att sy en kjol. Återanvänd dina kläder, sy om och skapa nya plagg. Vi lär oss om remake, ändringar och hur vi kan ta till vara på våra kläder för att inte konsumera i onödan.

Boka nu

På den här kursen i återbrukssömnad koncentrerar vi oss på att sy en kjol. Vi arbetar med våra egna plagg och återvinner, syr om eller omarbetar plagget på olika sätt för att skap en ny kjol att använda.

Målgrupp

Genom att praktisera denna process förlänger vi livslängden på befintliga textilier och bidrar till att bevara deras kvalitet samt främja en kultur av återbruk till det nutida. Målet är att genom att sy om, laga eller återbruka befintliga klädesplagg och mönster, strävar vi efter att utveckla vår kunskap inom ändringssömnad och personlig stil. 

Förkunskaper

En viss sömnadsvana krävs för att gå denna kurs. Du hanterar en symaskin, gärna även handsömnad. Nybörjare gör enklare ändringar och får prova tekniker på hur man snabbt och enkelt kan uppgradera befintliga plagg. 

Innehåll

Handledning och inspiration om återbruk och metoder hur du kan utveckla eller återskapa ditt plagg i en uppdaterad version. Kursdeltagarna får själva omarbeta de plagg som de tagit med sig.  Du väljer utefter dina egna förkunskaper och material. Du lär dig enkla lösningar som varvas med praktiska övningar. Du syr en kjol efter dina egna förkunskaper. Vid varje kurstillfälle går vi igenom några praktiska detaljer som vägleder och underlättar ditt arbete under kursens gång och i dina framtida återbruksprojekt.

Vi strtar kursen med att titta på deltagarnas olika plaggval och diskuterar olika ideer och lösningar för att återbruka och skapa nya plagg. Deltagarna planerar arbetet tillsammans med kursledaren utefter önskemål och förkunskaper. Vi arbetar med kjolen genom omarbetning, ändringssömnad på symaskin eventuell handsömnad och olika applikationer. För de som vill gör vi en avslutande genomgång av din kjol, lärdomar, inspiration och tips. 

Material

Material ingår inte i kursavgiften. Du tar med dig de sybehör och det material du behöver. ( egen sax, måttband, sprättare, nålar och tråd) Du tar med de plagg du vill ändra eller återbruka, samt eventuell textil om du vill lägga till. Ta gärna med 2-3 plagg för att kunna ha tillräckligt med material att jobba utifrån. 

Kursupplägg

Kursdeltagarna arbetar med sina egna projekt under individuell handledning. 

 

 

Kursledare

Linda Nurk

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
10 jun 2024 - 13 jun 2024
Måndag, Tisdag, Onsdag, Torsdag
Antal tillfällen
4
Första tillfället
mån 10 jun 2024 kl 17:30-20:30
  • tis 11 jun 2024 kl 17:30 - 20:30
  • ons 12 jun 2024 kl 17:30 - 20:30
  • tor 13 jun 2024 kl 17:30 - 20:30
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
16
Kurs-ID
116078
Pris
2500 kr