Klädsömnad- Medeltida plagg

Plats Stockholm

Skapa en medeltida klädedräkt. På den här kursen lär vi oss om medeltidens garderob och syr våra egna medeltidskläder. Byxa, enkel kjol eller tunika.

Boka nu

De medeltida plaggen var ofta tillverkade i ylle eller linnetyg. På den här kursen syr vi efter tidsenliga medeltida mönster och skapar våra egna medeltida plagg. Enkla modeller efter historiska förlagor.

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som har erfarenhet av att sy kläder och tidigare har sytt utifrån ett mönster och kan hantera en symaskin. Du har intresse för historia och vill sy din egen medeltida dräkt. Vi syr både manliga och kvinnliga plagg. 

Mål

Målet är att efter avslutat kurs ha grundläggande kunskaper om medeltidens tidstypiska kläder och material. Beroende på din sömnadsvana kommer du tillverka minst ett plagg. 

Innehåll

Vi bekantar oss med Medeltiden och dess historia och tittar på olika tidstypiska klädedräkter för att hämta inspiration till det egna plagget. Du får lära dig att lägga ut mönster på tyget och att klippa till ditt plagg. Deltagarna arbetar i sin egen takt med kursledarens stöd och hjälp vid t.ex. provningar och tillskärning. Vi syr enklare plagg och du kan välja att sy en tunika, enkel klänning eller byxor utan knapphål eller blixtlås. För dig som är mer sykunnig finns även andra alternativ att välja och kanske hinner du med flera plagg.

Material

Medeltida plagg passar bra att sy i material som tvättat linnetyg som lämpar sig till de flesta av plaggen eller ett tunnare ylletyg. Vi syr inte i läder eller tjockare kapptyger då våra symaskiner är vanliga hushållsmaskiner som inte håller för dessa material. Förutom sitt eget tyg tar deltagare med sig tygsax, passande sytråd, måttband, sprättare, synålar, sykrita. Mönsterpapper ingår i kursavgiften och det finns provrum, symaskiner, pressbord och pressjärn i lokalen. Mönster till de olika plaggmodellerna erhålls av kursledaren vid första kurstillfället då du väljer vilken modell du ska sy. 

Ta med dig eget tyg. Beräknad tygåtgång:

  • För dam:
  • Slät särk tygåtgång 3m på 150 cm bredd (nybörjare)
  • Figursydd hängselkjol från Birka tygåtgång 240cm på 150 cm bredd (viss sömnadskunskap)
  • För herr
  • Snäva byxor tygåtgång 170cm på 150 cm bredd (viss sömnadskunskap)
  • Både herr och dam:
  • Enkel skjorta tygåtgång 250cm på 150cm bredd (nybörjare)
  • Kjortel med midjesöm tygåtgång 270cm på 150 cm bredd (för sykunniga) 

Kursupplägg

Kursen består av fyra kurstillfällen dagtid. Under kursens gång kommer kursledaren gå igenom mönsterutlägg, tillskärning, förberedelser och sömnadsinstruktioner för att på så sätt låta deltagarna följa med i sömnadsprocessen för sitt medeltida plagg. Kursdeltagarna lär sig utföra de sömnadsmoment som deras plaggmodell innehåller.
Gemensam genomgång ges vid behov för att på så sätt låta alla deltagare ta del av olika sömnadsdetaljer som uppkommer under kursens gång då kursdeltagarna syr olika plagg. På så sätt lär sig deltagarna olika sömnadsmoment och kommer framåt med sina egna plagg. 

Kursmaterial

Kompendium/instruktioner tillhandahålls, men det rekommenderas att följa med och komplettera med egna anteckningar under genomgångarna.

 

 

 

 

 

 

Kursledare

Lena Adamsson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
22 jul 2024 - 25 jul 2024
Måndag, Tisdag, Onsdag, Torsdag
Antal tillfällen
4
Första tillfället
mån 22 jul 2024 kl 10:00-14:15
  • tis 23 jul 2024 kl 10:00 - 14:15
  • ons 24 jul 2024 kl 10:00 - 14:15
  • tor 25 jul 2024 kl 10:00 - 14:15
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
24
Kurs-ID
115942
Pris
2900 kr