Naturlig färgning av ull på Elfvik gård

Plats Stockholm

En inspirerande kurs i naturlig färgning på Elfvik gård, vackert belägen på Lidingö. Som en gård från gamla tider med betande djur och olika verksamheter. Vi färgar ull med färger som vi bl.a. hämtar från omgivningarna.

Boka nu

Målgrupp

Denna kurs passar dig som vill få en grundläggande förståelse för färgning med växter och mat. Den passar även dig som färgat en del tidigare men som vill ha ny inspiration och experimentera i din färgning. Vi lägger upp kursen efter deltagarnas förkunskaper.

Mål

Att få experimentera med olika betningsämnen, ph-värden och naturliga färgmedel på textila fibrer. Skapa mönster genom olika knyt- och vikningstekniker.

Innehåll

Kursen i naturlig färgning äger rum en helg i kursledarens studio Lilla Spinneriet, på Elfvik gård. Här finns både getter och får i hagarna. Gården är ett lantbruk med djur och olika verksamheter, precis som det var förr. Som en gård från gamla tider men idag har bonden en traktor med dator, grönsaksodlaren har en smartphone, antikhandlaren en bil och det finns både en gårdsbistro och ett konstgalleri på gården. Runt om finns skog, hav och öppna betesmarker.

Dag 1: börjar med att vi samtalar och utbyter våra erfarenheter om växtfärgning, vi tittar på utrustningen och olika material i sällskap av en kopp te eller kaffe. Därefter tittar vi på vilka material vi kan färga med från naturen, matrester och färgpulver. Vi samlar växter ute på gården, hälsar på får och getter vilkas ull vi kommer använd och går sedan in för att förbereda våra färgbad. Vi färgar olika material som ull i fiberform, ullgarn och provlappar av växtbaserade tyger och silkestyger. Vi tar en gemensam lunchpaus och därefter hålls en kort introduktion i olika vik- och knyttekniker för att få fram mönster vid färgning. Eftermiddagen ägnar vi åt att fortsätta göra i ordning våra färgbad, vika/knyta material och börja färga. 

Dag 2: börjar med att vi fördjupar oss i något som fångat ens intresse under gårdagen eller att provfärga i bad som man inte hann med under dag ett. Därefter ges en kort genomgång om vad man kan tänka på när man färgat färdigt, om efterbehandling och vi tar hand om de material som legat i färgbaden under natten. Därefter tar vi lunchpaus för att efter lunchen fortsätta med att ta hand om de sista textilierna som färgats.  

Material

Deltagarna behöver inte ta med sig något material, endast anteckningsblock och penna. Det kommer att finnas ull i fiberform, ullgarn och provlappar av växtbaserade tyger och silkestyger. Material till provlappsfärgning och provgarn/ull ingår i kursen till ett värde av ca.150 kr/person. Lunch finns att köpa på bistron för den som vill annars medtag lunch, kaffe/te ingår i kursen.

Undervisningsform/kursupplägg

Gruppen består av upp till 8 deltagare. Undervisningen bedrivs i form av gemensamma genomgångar samt individuell handledning. Teori och praktik varvas. Kurskompendium delas ut. För dig som tar kommunala färdmedel går buss 204 från Ropsten tunnelbanestation ( röd linje) till och från Efviks gård. Turen tar ca 20 min. Busstider som passar kurstiderna meddelas i kallelsen.

Undervisningen består till största delen av praktiskt arbete under handledning av kursledaren, gemensamma genomgångar och en hemuppgift mellan dagarna.

Kursledare

Patricia Schoeneck

Patricia Schoeneck som älskar ull och växtfärgning, är utbildad inom textilt hantverk och bildpedagogik på Handarbetets Vänner, Konstfack och Kawashima Textile School i Japan. Patricia arbetar med ull och färgning i sin studio, Lilla Spinneriet, på Elfviks gård och har både getter och får i hagarna. 

- Jag är utbildad inom textilt hantverk med inriktning på vävning från början som tiden mer kommit att handla om färg och material, i synnerhet ull. Idag har jag får och getter vars ull jag använder för att färga och spinna till garn. 

- Mitt mål med undervisningen är att bjuda in deltagarna till den fantastiska värld som naturlig färgning erbjuder. Jag önskar att alla ska kunna glömma sin vardag för några timmar och få vara helt närvarande i när färgerna växer fram i grytan och på olika material. Med några baskunskaper är det möjligt att fritt experimentera med färg och material. När workshopen är slut är min förhoppning att deltagarna känner sig rustade för att fortsätta hemma med att färga och testa sig fram med olika växter, mat och material.

Fotografi på Patricia Schoeneck.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
4 maj 2024 - 5 maj 2024
Lördag, Söndag
Antal tillfällen
2
Första tillfället
lör 4 maj 2024 kl 10:00-16:00
  • sön 5 maj 2024 kl 10:00 - 13:00
Studietimmar
11
Kurs-ID
112548
Pris
2400 kr