Bandvävning i bandgrind - nybörjarkurs

Plats Stockholm

Nybörjarkurs i bandvävning med bandgrind. Här får du inspiration och grunderna för att lära dig ett traditionellt hantverk. Vi väver personliga band med garn.

Boka nu

Just nu får du 25 % rabatt på kursavgiften (ordinarie pris är 1550 kronor och rabatterat pris är 1163 kronor). Gäller endast nybokningar. Boka dig direkt online. 

Bandvävning i bandgrind är en enkel och traditionell teknik att väva band på. Det är ett hantverk som du kan bära med dig vart du än befinner dig. Lek med färger och material och fyll din vardag med funktionella och dekorativa band. Dessutom är de roliga att skapa!

Målgrupp

För dig som vill lära dig att på ett enkelt sätt skapa och väva vackra ripsband i en så kallad bandgrind. Inga förkunskaper krävs.

Mål

Kursen syftar till att göra deltagarna bekanta med bandvävningens olika moment på en grundnivå och få en historisk kunskap om bandens betydelse i olika kulturer. Efter kursen har du fått tillgång till tekniken och de grundläggande verktygen för hur du väver enkla band från varpning till färdigt band.

Innehåll

Vi tittar tillsammans på olika exempel av vävda band, hur man gjorde förr när man vävde band och deltagarna får inspirerande litteraturtips. Vi går igenom de redskap vi ska använda, olika material och väljer de garn vi vill ha. Därefter bestämmer deltagarna vilka bandmönster de vill väva, lär sig att varpa och sätta upp i bandgrind för att väva. Under kursen väver vi tillsammans och lär oss även hur man på enkla sätt gör olika avlutningar på bandet.

Material

Deltagarna får låna en bandgrind under kursens gång. Folkuniversitetet tillhandahåller med garn och varpgarn.

Undervisningsform/kursupplägg

Under helgen har vi gemensamma genomgångar. Sedan fokuserar vi på praktiskt arbete och väver våra personliga band och varvar kursen med teoretiska inslag.

Kursledare

Katarina Frifarare

Katarina Frifarare har bl.a. studerade två år på Capellagården på Öland. Med fokus på vävning, sömnad, broderi och färgning. Utöver detta har hon även studerat psykologi, etnologi, kulturhistoria och slöjd-didaktik.

- Jag brukar säga att jag är konstnär, hantverkare och slöjdare. För det är just de tre benämningarna i kombination som jag tycker bäst passar in på sättet jag arbetar i min konstnärliga verksamhet.

Idag arbetar Katarina som textilslöjdlärare i grundskola på deltid samt i sin egen konstnärliga verksamhet i sin vävstuga i Nacka. Sedan 2016 är hon även med i Skansens byalag för traditionellt hantverk och kulturhistoria.

- I min konstnärliga praktik är hantverket och slöjden i fokus. Jag intresserar mig för hur hantverkstraditioner kan avslöja en hel del om människors samvaro både historiskt och i vår samtid. På så sätt hör hantverket och människan ihop. Hantverket har därför blivit min väg för att utforska och begripa världen. Utöver detta finns den estetiska och lekfulla aspekten i att få känna olika material, välja färger, former och hantera verktyg. Det är en kroppslig upplevelse helt enkelt.

- Just lappteknik fångar upp flera av dessa aspekter och är som ett pussel av historia, människors handlag, material och tekniker.

- I tider av överproduktion, konsumtion, slit-och-släng-kultur blir det allt viktigare att bidra till att motverka detta, som jag ser det. Lapptekniken t.ex. är historiskt sprungen ur sparsamhet och återbruk och är en ovärderlig kunskap för att sammanfoga bitar av olika karaktär, kvalitet och material för att skapa något nytt. Men även vid lagning och vård av textilier.

- Dessutom kan hantverket vara ett medel för tillfredsställelse och samvaro, båda att se, uppleva och pröva på. Där vi lär av varandra, testar idéer och upptäcker nya sammanhang. Detta hoppas jag att jag kan bidra med när jag träffar deltagarna.

Svartvit bild på Katarina som ler och gör tummen upp mot kameran.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
27 apr 2024 - 28 apr 2024
Lördag, Söndag
Antal tillfällen
2
Första tillfället
lör 27 apr 2024 kl 10:00-14:00
  • sön 28 apr 2024 kl 10:00 - 14:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
10
Kurs-ID
110458
Pris
1163 kr