Silversmide - emaljering

Plats Stockholm

Vill du färglägga smycken eller andra metallföremål i till exempel koppar och silver? Färgat glas – emalj - smälts på smycket och skapar vackra mönster och utsmyckningar.

Boka nu

Förkunskaper

Kursen passar den som har gått någon eller några kurser i silversmide tidigare, så väl som den som redan har stor erfarenhet av hantverket. Minimiålder 16 år.

Mål

Du lär dig grunderna i att utsmycka metallobjekt med emalj. 

Innehåll

Du lär dig de grundläggande momenten i att smycka metallobjekt med emalj och ni använder både öppen gaslåga samt ugn för att smälta det färgade glaset. 

Kursen startar med teori och beskrivning av olika tekniker, samt säkerhet i verkstaden. Du lär dig rengöring av emalj, appliceringstekniker och de olika stadierna av bränningen. 

Antingen tar du med dig ett färdigt smycke (obs! måste vara ett föremål som inte innehåller lödningar alls eller med extra hårt lod) eller så kan du göra ett enklare smycke på plats, alternativt testa på en bit metall. Exempel på föremål kan vara ett hänge med förborrat hål eller små konkava örhängen med förlött stift. Att rekommendera kan vara en svagt konvex eller konkav form med en metalltjocklek på 0,75-1 mm.

Undervisningsform/kursupplägg

Du skapar dina egna unika emaljerade föremål under personlig handledning av kursledaren. Gruppen består av 4-8 deltagare.

Under första dagen provar ni olika emaljeringstekniker på metallbitar. Ni använder öppen gaslåga och ugn för att smälta det färgade glaset genom att prova olika färger och uttryck. Andra dagen provar du dina nya kunskaper och skapar dina egna unika emaljerade föremål under personlig handledning av kursledaren. 

Material

Materialet köper du av oss till självkostnadspris. Det betalas direkt till kursledaren under kursens gång med kort eller swish. Materialkostnaden varierar beroende på hur många föremål du hinner tillverka, samt hur stora eller små föremål du väljer att skapa. Material för en hel kurs kan kosta allt från ca 100 kr och uppåt. Vi arbetar främst i silver, men om du vill kan du också arbeta i andra metaller, som exempelvis mässing eller koppar.

Kursledare

Verksamheten drivs av konstnärer med gedigen utbildning inom respektive ämne.

Viktig information

Om du är gravid så rekommenderar vi att du överlägger med din barnmorska innan du anmäler dig. Vid lödning så används flussmedel som kan vara skadligt i större mängder under en graviditet (vi har utsug vid varje arbetsplats för detta men kan inte lämna några garantier).Vi reserverar oss för att startdatum kan komma att ändras eller att studiecirkeln ej kan starta p.g.a att för få deltagare är anmälda.
Invänta därför alltid skriftlig kallelse.

Kursledare

Carolina Gimeno

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
1 jun 2024 - 2 jun 2024
Lördag, Söndag
Antal tillfällen
2
Första tillfället
lör 1 jun 2024 kl 10:00-16:45
  • sön 2 jun 2024 kl 10:00 - 16:45
Plats
Drottninggatan 116, 11360 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
16
Kurs-ID
115872
Pris
2775 kr