Förkunskaper
Kursen passar både nybörjare och dig som redan har stor erfarenhet av silversmide.
Mål
På kursen skapar du smycken eller föremål efter egen design och när kursen är avslutad skall du ha fördjupat dina kunskaper om de olika praktiska momenten i silversmide.
Innehåll
Du kommer att lära dig grundläggande moment inom silversmide; som att såga, fila, löda samt forma och förflytta metallen.
Vi brukar rekommendera nybörjare att börja med att tillverka en ring eftersom den processen involverar alla grundläggande moment, men ändå är förhållandevis enkel. Inom silversmidet arbetar vi med blandade grupper vilket innebär att du som redan har erfarenhet gör mer avancerade eller större föremål och kan arbeta med dekorationer i andra metaller eller med olika inlägg, exempelvis stenar. Arbetet sker självständigt under ledarens handledning.
En del i skapandeprocessen är att göra skisser och modeller. Du får gå igenom skissen med läraren som då kan se eventuella fallgropar och komma med förslag till lösningar.
Material
Material finns att köpa på kursen. Materialkostnaden ingår inte i kurspriset. Främst arbetar vi i silver men det kan finnas möjlighet att använda andra material som exempelvis mässing, koppar och plexiglas.
Kursen hålls mån-fre vecka 24 (9-13 juni) klockan 09:00-16:45 (lunch 12-13).
Kursledare
Boel Rundquist
Boel undervisar i silversmide på veckokurser, helgkurser med olika tema och smyckeslinjen grund och fortsättning. Hon har undervisat på Folkuniversitetet i mer 20 år.
Jag är från början sjuksköterska men kände att jag ville arbeta med något kreativt och samtidigt hälsobefrämjande. Att undervisa i silversmide blev den perfekta kombinationen.
Jag tog Gesällbrev som Corpus-silversmed år 2003 och gick Mästare-utbildning år 2016. Genom åren har jag vidareutbildat mig genom ett flertal kurser bland annat inom guldsmedsteknik, filigran, gravering, foldforming, steninfattning, emaljering, gjutning och Art Clay.
Min kunskapsbank utökas hela tiden, med hjälp av olika metoder, material, idéer och användningsområden. Dessa bearbetas till pedagogiska beskrivningar som jag gärna delar med mig av på mina kurser.
Jag vill gärna föra alla gamla och nyvunna kunskaper vidare för att andra ska uppleva glädjen med hantverket och skapandet av realiserande tankar.
Jag har en egen ateljé sedan år 2010.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Lund